Rıza Sarraf İtirafları ABD Basınında Geniş Yer Buldu

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesine ilişkin dün başlayan duruşmalarda eski bakanlar Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan ile ilgili önemli itiraflarda bulunan Rıza Sarraf’la ilgili haberler, bugün ABD basınında geniş yer buldu. New York Times ve Daily Beast davayı mahkeme salonundan takip ederken, Amerika’nın Sesi-Voice of America (VOA) ve BBC de canlı aktarımlar yaptı.

New York Times, Sarraf’ın Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI gözetiminde, bilinmeyen bir yerde tutulduğunu hatırlattıktan sonra, duruşmada yaşanan gelişmeleri takipçilerine aktardı. New York Times, “Sarraf, Mehmet Hakan Atilla ve eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan da dahil 7 kişiyi daha içeren soruşturma, Türk siyasi çevrelerini ürpertti. Erdoğan soruşturmayı eleştirip Amerikalı yetkilileri davayı kapatmaya ikna etmeye çalıştı.” ifadelerini kullandı. New York Times,  Türkiye Devlet Televizyonu TRT ve Türkiye’nin resmi haber ajansı AA’da Zarrab’ın itiraflarına yer verilmediğine dikkat çekti.

Financial Times’ın   Gregory Meyer imzalı  haberinde ise, Sarraf’ın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet verdiğini itiraf etmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti için utanç verici bir gelişme olduğu ifadeleri dikkat çekti. Haberde ayrıca, New York’taki davanın ABD-Türkiye ilişkilerini daha da kötü bir hale getirebileceği öngörüldü.

Washington Post da Sarraf’ın ifade verirken sakin olduğuna dikkat çekerken, Sarraf’ın ifadesini tamamlamasının birkaç gün sürebileceğini belirtti. Gazete davaya ilişkin haberinde Sarraf’ın serbest kalabilmek için avukatları, New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Adalet Bakanı Michael Mukasey’in girişimlerinin başarısız olduğunu hatırlattı. Washnton Post’un gündemine aldığı bu olaya ilişkin bir süre önce NBC  ve Wall Street Journal haberler yapmışlardı. İddialara göre, Fethulah Gülen’in kaçırılarak Türkiye’ye getirilmesi ve Rıza Sarraf’ın serbest bırakılması için, bazı devlet yetkilileri tarafından, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve oğluna 15 milyon dolar teklif edildiği öne sürülüyordu.