Reza Zarrab Davası’nda 3. Gün

ABD’nin İran’a yönelik nükleer yaptırımlarını Amerikan bankacılık sistemini kullanarak ve Türkiye’de hükümet yetkililerinden yardım alarak delmekle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab bugün üçüncü kez hakim karşısına çıkıyor. Gelen bilgilere göre, Zarrab, çapraz sorguya alınacak.

17:30- Savcı, davada sunulan belge, delil ve şemaların bugünkü duruşmadan sonra basınla paylaşılacağını açıkladı.

17:35- Berman, sunulan telefon kayıtlarından birinde geçen konuşmaların çok geniş bir etki alanı olduğunu, bu nedenle “yargılamanın bütünlüğünün sağlanması” açısından savcılar bu kaydı kabul etmeden önce kaydın doğruluğunun ispatlanması gerektiğini söyledi. Doğrulamanın birçok yolu var… Zarrab kaydı bizzat doğrulayabilir. Savcı, Zarrab’ın savunmasına ilişkin belgelerin hala mühürlü, yani erişime kapalı olduğunu belirtiyor.

Zarrab ve Atilla arasında geçen telefon kayıtlarına olan erişim Türkiye’den yalnızca VPN ile erişilebiliyor. (1, 2 )

17:50- Zarrab, 2013’teki gıda ticaretinden bahsediyor. Konu Mehmet Atilla’ya bağlanacak gibi.

17:55- Zarrab ifadesinde, gıda ticareti tezgahını kurmak için gerekli gümrük evraklarını nasıl temin edebileceği konusunu Süleyman Aslan ile görüştüğünü söylüyor.

18:00- Zarrab, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsediyor.

18:05- Zarrab ifadesinde, Aslan ve Atilla ile yaptığı bir toplantı sonucunda ‘gıda ticareti’ mekanizmasına son halini verdiğini söylüyor.

18:10- Zarrab: İki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük. Ardından Atilla’nın bir yasa boşluğu bulduğunu söylüyor. Sonrasında altın ticaretine de devam ettik.

18:20- Zarrab, Dubai’deki şirketi “Centrica”dan bahsediyor.

18:25: Zarrab, kağıt üstünde gıda tedarikçisi olarak gösterdikleri şirketin ‘Centrica Dubai’ göründüğünü, Volgam’ın da İran’a gıda sattığını söylüyor.İki şirketinde onun kontrolünde olup olmadığı sorulduğunda Zarrab’ın cevabı ”Evet,elbette efendim.” oldu.

ABD’nin kanıt dosyalarına koyduğu Reza Zarrab fotoğrafı. (Resmi Delil-20)

18:40- Zarrab, Rostamani Exchange şirketinden ve paraları Euro’dan Dirhem’e nasıl çevirdiklerinden bahsediyor. Şema çizmeye devam ediyor.

20:04 Zarrab: Süleyman Aslan’ı her aradığımda borçlu çıkıyordum. Zarrab görüşmede, Süleyman Aslan’a yine rüşvet vermek zorunda kalmamak için, Happani’ye, bir evraka imzayı fotoşopla yerleştirmesini söylüyor.

20:05 Oturuma ara verildi. Bugünkü oturum TSİ 22.00’da sona erecek. Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı birazdan dinletilecek.

20:30 Verilen aranın ardından devam eden oturumda, Zarrab ile Happani arasındaki görüşmelere ait ses kayıtları dinletiliyor. Zarrab: “İran ile sürekli irtibat halindeydim”

20:45 Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dosyaya ekleniyor. Bunlar da kamuoyuyla paylaşılacak.

21:05 Savcı, “Mayıs 2013’te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?” diye soruyor. Zarrab: Evet, bir toplantı düzenlendi. Soru: Siz o toplantıya katıldınız mı? Zarrab: Bazı kısımlarında katıldım.

21:06 Zarrab toplantıya Aslan’ın da katıldığını söylüyor. Zarrab: İranlılar, ödemeleri doğrudan yapma konusunda Süleyman’a baskı yaptı.

21:07 Zarrab, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarında 2013’te yapılan değişiklikleri anlatıyor: “İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ham petrol satışından para kazanıyordu ancak ABD bu paraların altın satın almak için kullanılmasını yasaklamıştı.”

21:08 Tüpraş ve Botaş yeniden gündeme geliyor. Ticaretin para kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgaz gelirleri hakkında sorular soruluyor.

21:12 Zarrab şema çizerken, jüri üyelerine eski içişleri bakanı Muammer Güler’in bir başka fotoğrafı gösteriliyor. Zarrab dünkü ifadesinde, Güler’in oğlu Barış Güler’e 100.000 dolar rüşvet ödediğini söylemişti.

21:20 29 Mayıs 2013’te Zarrab’ın Atilla’ya gönderdiği bir e-posta delil dosyasına giriyor.

21:32 26 Ekim tarihli duruşmaya ait konuşma dökümüne göre Zarrab ABD’de tutukluyken ödediği rüşvetlerden bahsetti, bunları cezaevine cep telefonu ve içki gibi kaç eşya getirtmek için verdiğini söyledi.

21:38 Zarrab, bankanın işlem için belge istediğini söyledi. Zarrab, “Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi.” Zarrab’a göre Aslan “Reza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok” dedi.

21:48 Oturuma kısa bir ara verildi.

22:05 Zarrab, bankanın alt kademelerindeki çalışanların “durumu”, yani yaptıkları işlemlerde aslında bir gıda ticareti olmadığını bilmediğini söylüyor. Haberleri olmadığı için de belge istiyorlardı.

22:20 Bugünkü oturum son ses kaydının dinletilmesiyle sona erdi. Bugünkü duruşmadan sonra iki meseleyle ilgili toplantı düzenlendi. Birinci mesele, jüri üyelerinden birinin uyuması. İkincisi, Atilla’nın tanıklarının Türkiye’den gelirken güvenlik garantisi istemesi.

Yargıç Berman, uyuyan jürinin bundan sonra duruşmalara katılmayacağını açıkladı. “Bence salonda olan bitenleri izleyemeyen bir jüri görevini yerine getiremez” dedi.

Dinlenen son ses kaydının daha sonra paylaşılacağı belirtildi.

Çeviri/Kaynak: Sebla Küçük @sebla_kucuk Adam Klasfeld @KlasfeldReports Pete Brush@PeteBrush Katie Zavadski  @katiezavadski