23 Yıl Önce Bombalanan Özgür Ülke Gazetesi Önünde Eylem

Bundan 23 yıl önce bombalanan Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’da bulunan eski bürosu önünde anma eylemi gerçekleştirildi. “Özgür Basın Susturulamaz” pankartının açıldığı eylemde gazeteciler, Özgür Gündem ile başlayan geleneğin takipçisi olacaklarını belirttiler. Eylemde ayrıca, Özgür Ülke gazetesinin o dönem, bombalama sonrası attığı manşetlerin olduğu dövizler ve özgür basın geleneğinin mücadelesi boyunca devlet tarafından katledilen gazetecilerin fotoğrafları taşındı, bina önüne karanfiller bırakıldı. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi editörü Reyhan Hacıoğlu, eylemde yaptığı açıklamada, Özgür Ülke Gazetesi’nin 23 yıl önce bombalandığını, bu katliam girişiminde 23 gazete çalışanının yaralandığını, Ersin Yıldız’ın ise yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Açıklamada ayrıca, o dönemi yaşayan gazeteci Hüseyin Aykol da bir konuşma yaptı. Aykol, konuşmasında şunları söyledi: “O binayı gördüğümde, ‘Tamam, bu sefer bitti, bundan sonra olmayacak’ dedim. Böyle bir binayı bir daha yapamayacığımızı düşündüm. Fakat yanıldım ertesi gün gazete ‘Bu ateş sizi de yakar’ manşetiyle bayilerde yerini aldığını gördük. O gün öyle dediğim için yeniden özeleştiri veriyorum. Asla vazgeçmeyeceğiz”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

23 Yıl Önce ne Olmuştu?

Devlet tarafından kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yerine çıkarılmaya başlanan Özgür Ülke gazetesinin büroları, 3 Aralık 1994’te eşzamanlı olarak bombalanmıştı. Gazetenin  İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosuna düzenlenen bombalı saldırılarda Ersin Yıldız yaşamını yitirdi, toplam 23 gazete çalışanı yaralandı. Gazete saldırıya rağmen bir gün sonra “Bu ateş sizi de yakar” manşetiyle çıktı.

1990’ların fail-i devlet saldırılarının arttığı dönem yapılan saldırı sonrası, dönemin başbakanı Tansu Çilleri bir imzalı ve “gizli” ibareli bir MGK belgesi, bu saldırının ardındaki faili de göz önüne seriyordu. Söz konusu belgede, bugünlerde de sık sık duyduğumuz “devletin bekası” vurgusu yapılarak, Özgür Ülke ve benzeri yayın organlarını hedef gösteren şu ifadelere yer veriliyordu:

Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla önlemlerin alınmasına…”