Elektrik Dağıtımına Anlık Denetim Dönemi: “Kaçak” Zorlaşacak

Bakan Berat Albayrak’ın talimatı ile, elektrik dağıtım şirketlerinin denetimlerinde ve yönetmelikte tespit edilen eksikliklerin giderilerek güncel koşullara ve “müşteri memnuniyeti” öncelikli yeni dönem kriterlerine göre yeniden düzenlenmesi kararı verildi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile yeni denetim süreci başlatıldı. Yeni yayınlanan yönetmelikle, TEDAŞ, dağıtım şirketlerini dönemsel değil artık ‘anlık’ olarak denetleyecek. Altyapı yatırım planlamaları kontrol edilecek. Yatırım kararları, müşterilerden gelen şikâyetlerin öncelikli çözülmesi konusunda verilecek. Elektrik dağıtım lisansı sahibi şirketlerin faaliyetleri, sadece yılın belli zamanlarında yerinde yapılan denetimlerle denetleniyordu.

Yeni yöntemle, anlık ve gerçek zamanlı izleme yapılacak. Özellikle dağıtım şirketlerinin arıza yönetim veya çağrı merkezleri sistemlerine bakanlık yetkilileri bağlantı kurabilecek, bunları takip edebilecek. Arıza ve diğer müşteri talepleriyle ilgili durumlar da takip edilecek. Herhangi bir aksama durumunda gerekli müdahale ve ikazlar  yapılabilecek. Örneğin bir arıza ya da müşteri şikâyetiyle ilgili sonuçların zamanında neden yapılmadığı anında denetlenecek.

Kaçak elektrik kullananların daha dikkatli olması gerekecek. Denetim bu kadar artarken kaçak elektrik kullanımı oldukça zorlaşacak.