Bakan: “Kamudaki Taşeron İşçiler Sınav ve Soruşturmayla Kadroya Geçecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu kamuda çalışan taşeron işçiler hakkında yapılacak düzenleme ile ilgili olarak ayrıntıları verdi.

“Taşeron işçilerin kadroya geçişleri nasıl olacak, kimleri kapsıyor, maaşları ve özlük hakları nasıl olacak?” sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Toplamda 900 bin çalışanımızı ilgilendiriyor. Aileleriyle birlikte 4-5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Tam kadro alan kardeşlerimiz 450 bin kişilik, merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlediğimiz kamu kuruluşlarında çalışanlar. Denetleyici kurumlar var burada. Özel bütçeli meclis gibi kuruluşlar söz konusu. İŞKUR gibi SGK gibi burada çalışan 450 bin kardeşimiz amasız fakatsız şartsız direkt 657 sayılı devlet memuru kanunu olan 4/D statüsü ile olacaklar” dedi.

İkinci aşamada belediyede ve il özel idarelerindeki iktisadi teşekkülerde 400 bin kişi istihdam edileceğini söyleyen Sarıeroğlu, “Halihazırda bu şekilde çalışan 100 bin işçimiz var. Üçüncü aşamada ise geçici ve mevsimlik işçiler var… Buradaki kardeşlerimiz 5 ay çalışıyorlardı. Yeni düzenlemeyle 4 ay 29 gün daha çalışma imkanı sunuyoruz. Yani 9 ay 29 gün çalışmış olacaklar” diye kaydetti.

Çalışanların kazanmış oldukları kıdemlerini bir kenara koymadıklarını ifade eden Sarıeroğlu, yıllık izinler vs. en son çalışmış oldukları şirketlerindeki kıdemleri dikkate alınacağını vurguladı. Maaş konusuna da değinen Sarıeroğlu, mevcut maaşlarıyla geçiş sağlanacağını söyledi.

Geçişi sağlanan işçilerin bulundukları yerde çalışacaklarını ve tayin haklarının olmayacağının altını çizen Sarıeroğlu, çalışanların devamlılık esasına göre çalışacağını, emekliliği olan çalışanlar için geçişin mümkün olmayacağının altını çizdi.