Filistin’de 3. İntifada mı?

ABD’nin dün aldığı provokatif “Kudüs’ün başkent olarak tanınması” kararı sonrası, işgal altındaki topraklarda çatışmaların yaşandığı belirtiliyor. Ortadoğu’da pek çok ülkede ABD ve İsrail karşıtı eylemler gerçekleştiriliyor. Filistin’de yapılan eylemlere ise İsrail kolluk güçleri biber gazı ve plastik mermilerle saldırıyor. Bu saldırılara ise Gazze’den atılan roketlerle karşılık verildiği belirtiliyor.  Bölgede yaşanan çatışmalar ve eylemler akıllara, Kudüs’e yönelik bu provokasyon sonrası  3. İntifada söylemlerini getiriyor. Önce Hamas, sonrasında ise Hizbullah Filistin ayaklanması çağrılarına destek verdiklerini açıklayarak, ‘intifada’ çağrısında bulunmuştu.

Siyonist İsrail devletinin işgali altındaki Filistin’de birinci intifada 1987-1991 yılları arasında yaşanmış, 1991-1993 arası gerilemeye başlayan birinci intifada sonrası 1993’te Filistin’in özerk statüsü tanınmıştı.

Filistin’de ikinci intifada ise 2000-2005 yılları arasında gerçekleşmişti. Bu zaman dilimi içinde en ez 3000 Filistinli İsrail kolluk güçlerince katledilmişti. İkinci intifada sonrası da işgal rejimi tarafından Filistin’e yönelik saldırılar gerçekleşmişti. Bu saldırıların en akılda kalanları ise 2008 sonu 2009 başı ile 2014 yazında Gazze’ye gerçekleştirilen ve yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği katliamlardı.