Huntington Hastalığı’na Karşı Önemli Adım

Londra Huntington Hastalığı Araştırma Merkezi’nde faaliyet gösteren bilim insanları, yaptıkları çalışmalar neticesinde hastalığın seyrini yavaşlatabilecek bir ilaç keşfettiklerini açıkladı.

Çalışmalarda yer almış olan Dr. Sarah Tabrizi, deney sonuçlarının düşündüklerinden daha iyi olduğunu ve bu hastalığa sahip olanlar ve aileleri için büyük önem arz ettiğini söyledi. Omuriliğe iğneyle enjekte edilen ilaç, hastalığın ilk aşamasında olan 46 kişide -plasebo alanlar hariç- Huntington Hastalığı’na sebep olan proteinlerin beyin-omurilik sıvısındaki yoğunluğu önemli miktarda azaldığı görüldü. Ionis-HTTRx adı verilen ilaç, bu proteinlerin üretilmesi sinyalini veren mutasyona uğramış moleküllere saldırarak hastalığın önüne geçiyor.

İlacın aynı zamanda Alzheimer ve Parkinson Hastalıkları’na karşı da geliştirilebileceği söyleniyor.

Huntıngton Hastalığı

1872 yılında Dr. George Huntington tarafından tanımlanan hastalık genetik olup ebeveynlerden birinde bile  bulunması takdirde %50 ihtimalle çocuğa geçiyor ve zamanla beyin hücrelerinin ölümüne yol açıyor. Semptomlar genellikle orta yaş döneminde kendisini gösteriyor ve 3’de 1 ihtimalle hastanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanıyor.

Huntington Hastalığı kas kontrolünün yitirilmesine, algı, odaklanma ve konuşma bozukluklarına, cinsel ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

Hastalık ailede varsa yapılan testlerle bu hastalığa sahip olunup olunmadığına dair bir test yaptırmak da mümkün. Şimdiye kadar hastalığın seyrini yavaşlatacak ya da durduracak bir tedavi bulunamadı ama bu hastalığa sahip olanların yaşamını kolaylaştıracak ilaçlar mevcut.