4 Aydır Haber Alınamayan 6 Kadın Tutsak Açlık Eyleminin 43. Gününde

Elazığ T tipi Hapishanesinde 4 aydır haber alınamayan 6 kadın tutsak 43 gündür açlık eyleminde.

Aileleri Elazığ Hapishanesinde kalan 6 kadın tutsaktan 4 aydır haber alamıyorlar. 6 kadın tutsağın hapishanede yaşanan  hak ihlalleri ile keyfi uygulamalara karşı başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık eylemi 43. gününe girdi.

Tutsaklardan Fethiye Ok’un kardeşi Satiye Ok, “Yaklaşık 4 aydır haber alamıyoruz. Adalet Bakanlığı ve savcılık görüşme taleplerimize dönüş yapmıyor” dedi.

Fethiye Ok: “İletişim kuramamamızın temel sebeplerinden biri; cezaevi kimlik dayatmasıdır. Bugüne kadar idare tarafından hazırlanan kimlikler idarede kalıyordu. Tutsaklara verme, onlara taşıtma söz konusu olmuyordu. Bu kimlikler tutsaklar cezaevi dışındaki bir hastaneye götürüldüğü zaman gardiyanlar tarafından taşınıyordu. Ama bugün bu kimlikler tutsaklara dayatılıyor. Tutuklular cezaevi içerisindeki revirlere ve telefon görüşmelerine götürüldüklerinde, görüş sırasında bu kimlik dayatmasına maruz kalıyorlar” şeklinde konuştu.

Kadın koğuşunda erkekler tarafından yapılan aramalar yapılıyor

Tutsakların “kimlik dayatmasını” reddettikleri için telefon, avukat ve aile görüşüne çıkamadıklarını ve bundan dolayı kendilerinden haber alınamadığını belirten Ok, hapishanedeki diğer hak ihlallerine ilişkin ise şunları söyledi: “Son dönemlerde çok sık, koğuşlarda aramalar yapılıyor. Kadın cezaevlerinde aramaları daha çok kadın gardiyanlar yapar. Ama bugün bir çok cezaevinde kadın koğuşlarında asker, son dönemlerde ise sivil giyimli erkekler tarafından yapılan aramalar söz konusu. Kadın tutsaklar bunu reddettiği için dövülüyor ve saçlarından sürüklenerek havalandırmaya atılıyor. Elazığ cezaevinde bu uygulanıyor. Ve en son 1-2 ay önce basına da yansımıştı. İlke Başak Baydar kan kusmuştu gördüğü bu şiddetten kaynaklı. Tutsaklar herhangi bir şeyi reddettiklerinde karşılık olarak çıplak aramaya maruz kalıyorlar. Çok açık, burada tutsağın onurunu kırmak istiyorlar. Bunun adı işkencedir. İletişim cezaları çok sık yaşanıyor. Sık sık görüş cezaları alıyorlar keyfi nedenlerle. Koğuşların olduğu yerlerde kameralar bulunduruluyor.”