Çin: Göçmen İşçiler Güvenlik Bahanesiyle Evlerinden Kovuluyor

18 Kasım’da Çin’in, çoğunluğu göçmen işçilerden oluşan, Daxing Bölgesi’nde iki katlı bir binada yangın çıkmıştı ve 19 kişi yaşamını yitirmişti.

Yangının hemen ardından Beijing Yerel Yönetimi’nin aldığı bir karar ise yangının daha büyük bir resmin parçası olabileceğini akıllara getirdi. Karara göre, yangın riski taşıyan bütün ”yasadışı” binalar için 40 gün içerisinde yıkım işlemi gerçekleştirilecek.

Çin Komünist Partisi, Beijing sözcüsü Cai Qi, şehrin banliyölerinde ve özellikle düşük gelirle yaşamlarını sürdüren işçilerin bulunduğu bölgelerde ”geniş çaplı operasyon” düzenleyeceklerini açıkladı.

Binlerce Göçmen İşçi Evsiz Kaldı

‘Şehrin güvenliği” bahanesiyle binlerce göçmen işçi bulundukları yerden zorla çıkartılıyor ve büyük çoğunluğu,tahliyelerden sonra artan kiraların da yüzünden,kalacak yer bulamıyor. Henüz evlerinden ”tahliye edilememiş” işçilerin kaldıkları çoğu mahallede su ve elektrik kesilmiş durumda.

Devletin bu zorlamalarına karşı, göçmenler şehir genelinde eylemler gerçekleştiriyorlar ancak devlet sosyal medya da dahil olmak üzere pek çok mecrada sansür uygulayarak üstünü kapatmaya çalışıyor.