Arjantin’de İşkenceci Ford Yöneticileri “Yargılanıyor”!

Ford’un iki eski yöneticisinin, 1976 yılında Arjantin ordusunun işçileri kaçırıp işkence etmesine yardım ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları davanın ilk duruşması geçtiğimiz salı gerçekleşti.

Arjantin Ford fabrikası eski yöneticisi Pedro Muller ve eski güvenlik amiri Hector Francisco Jesus Sibilla, San Martin Federal Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyorlar. Ford’un eski yöneticileri  diktatörlüğün suçlarına ortak olmakla suçlanıyorlar.

Pedro Müller’in askeri diktatörlük döneminde General Pacheco’daki Ford fabrikasında üretim müdürlüğü yaptığı, Francisco Sibilla’nın ise güvenlik amiri olduğu bildirildi. Dava dosyasında iki yetkilinin 1976-1983 arasındaki diktatörlük yönetimi ile işbirliği yaptıkları yer alıyor. Savcılık müdürlerin fabrikadaki sendikalı işçilerin adlarını, kimliklerini ve fotoğraflarını  ve ev adreslerini askeri birimlere ilettiğini belirtiyor.  O dönemde Ford fabrikasında çalışan ve bilgileri cunta yönetimine verilen çoğu sendika üyesi 24 işçi kaçırılmıştı.

Ordu tarafından hukuksuzca gözaltına alınan işçilerin tamamı askeri cezaevlerine nakledilmeden önce  Ford tesisleri dahilinde saatlerce kaba dayaktan elektrik vermeye kadar çeşitli işkencelere tabi tutuldular. Dönemin sendika üyelerinden Carlos Propato, “ Sabah 11’de gözaltına alındık ve orada gece 11’e kadar işkenceye maruz kaldık. Kablolarla bağlanarak dövüldüm ve bir kamyonun kasasına atıldım” dese de Ford Arjantin yönetimi suçlamaları reddediyor.