BM Genel Kurulu Kudüs Tasarısını Onayladı (Güncellendi)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve böylece İsrail’in işgalini meşrulaştırmaya dönük olan kararının ardından uluslararası boyutlara taşınan krizi görüşmek üzere toplandı. BM Genel Kurulu’nun toplantısında 193 ülkenin temsilcisi, Kudüs’ün statüsüne ilişkin tasarıyı oylayacak.

Tasarının kabul edilmesi için üye ülkelerin üçte ikisinin kararı onaylaması gerekiyor. Eğer 193 ülkeden en az 129’u tasarıya “evet” oyu verirse tasarı kabul edilmiş olacak.

BM Genel Kurulu’nda oylanacak tasarıda şu maddeler yer alıyor:

– “Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü ve demografik yapısında değişikliğin önünü açacak herhangi bir karar ya da adım yasal olarak hükümsüzdür ve iptal edilmelidir.”

– “Üye ülkeler Kudüs’te büyükelçilik açmaktan kaçınmalıdır.”

– “BM, Kudüs’ün statüsü ile ilgili daha önce aldığı kararlara sadık kalmalıdır.”

– “Kudüs’ün nihai statüsü tek taraflı adımlarla değil, “Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda” belirlenmelidir.”

TRUMP TEHDİT ETTİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daha önce Mısır’ın sunduğu Kudüs tasarısıyla ilgili oylamada, 15 üye arasında aleyhte oy kullanan tek ülke olarak ABD yalnız kalmıştı. Bu oylamanın ardından ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley üye ülkelerin diplomatlarına gönderdiği elektronik postada üstü kapalı tehdit savurarak, “Oyunu vermeyi düşünürken Başkan’ın ve ABD’nin bu oyu kişisel bir mesele olarak algıladığını bilmeni istiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Trump da Haley’in bu hareketine ilişkin açıklamasında, “Dün Nikki’nin BM’de paralarımızı alıp sonra da Güvenlik Konseyinde bize karşı oy kullanan ya da Genel Kurulda aleyhimize oy kullanma potansiyelini taşıyan ülkelere gönderdiği mesaj hoşuma gitti. Yüzlerce milyon hatta milyarlarca dolar alıp sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Peki, bu oyları takip edeceğiz. Bırakalım aleyhimize oy kullansınlar, biz de epey (parayı) muhafaza etmiş oluruz. Umrumuzda değil.” ifadelerini kullanmıştı.

20.23: ABD Başkanı Donald Trump’a Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaktan vazgeçme çağrısı yapan karar tasarısı tüm Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin temsil edildiği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, yapılan oylamada kabul edildi. Oylamada 18 Kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı.