Hatay’da Kadınlar Sokakta: Hesabını Soracağız

 

 

Hatay’da boşandığı erkek tarafından bıçaklanarak katledilen Nurcan Yolcu için bir araya gelen Hatay Kadın Platformu ve Antakya Kadın Dayanışması tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bir kadın daha kaybetmeye tahammülümüz yok” denildi.

Hatay’da Nurcan Yolcu adlı bir kadın, cumartesi günü öğleden sonra İskenderun yolu üzerinde dolmuşa binmek üzereyken, boşandığı Hakan Kavukoğlu adlı erkek tarafından bıçaklanarak katledildi. Dün toprağa verilen Yolcu’nun tabutunu kadınlar taşıdı.

Yolcu’nun boşandığı günden bu yana onlarca kez tehdit edildiği, evinin yakıldığı, işyerinin yakılma girişiminde bulunulduğu belirtilen açıklamada, Yolcu’nun yargı müracaat etmesine, şikayetçi olmasına rağmen katilin sadece ifadesi alınarak serbest bırakıldığı aktarıldı. Nurcan Yolcu’nun katilinin aynı zamanda şiddet uygulayan erkeklere iyi hal, haksız tahrik gibi cezai indirimler uygulayan yargı ve polis olduğunun altı çizilen açıklamada, katilin ailesinin dahi salıverilmemesini talep etmesine rağmen ev yakma olayının ardından ifadesinin alınıp ısrarla serbest bırakıldığı belirtildi.

Yargının cezasızlık politikasının kadına yönelik tacize, tecavüz ve cinayetlerin artmasına neden olduğu vurgulanan açıklamada, yönetenlerin cinsiyetçi söylemlerinin kadının her alanda erkekler tarafından şiddete ve katliama uğramasının önünü açtığı ifade edildi.

Kadın örgütleri adına Hülya Kavuk tarafından okunan açıklamada, “Hiçbir cümle erkeğin katil olduğu kadının da katliama uğradığı gerçeğini değiştirmez. Bu cümleler sadece katili aklamaya dönüktür. Katilin mümkün olan en üst cezayı alması ve bir daha hiçbir kadının katledilmemesi ve şiddete uğramaması için, kadın örgütleri olarak elimizden geleni yapmaya burada bulunan bütün kız kardeşlerimizle birlikte söz veriyoruz” denildi.