Soma Holding Şimdi de Amasya’da; İşçiler Direnişte

 

Amasya’nın Merzifon ilçesinde Yeni Çeltek Linyit İşletmesinde  maden işçileri maaşlarını düzenli alamadıkları için iş bırakma eylemine başlayarak direnişe başladı.

Maden-İş Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şubesi yaptığı basın açıklamasında, işçilerin maaşlarını düzenli alamadıkları için iş bırakma eylemine başladıklarını duyururken sorunun giderileceği güne kadar direneceklerini vurguladılar.

Merzifon Yeni Çeltek Linyit İşletmesi’nin Soma Holding Gürmin Aş’ye devrolmasının ardından başlayan hak gasplarının bugün direnişi yaratan en önemli sebeplerden biri olduğu belirtiliyor. İşten çıkarmaların Soma Holding ile başladığı vurgulanırken Maden-İş Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şubesi Sekreteri Cemil Güven yapılan açıklamada Soma Holding hakkınd aşunları kaydetti :

“Firma işletmeyi devraldığında 13 işçiyi işten çıkartmaya kalktı. 2014’te bu firmaya ait Soma’daki maden işletmesinde 301 işçi hayatını kaybetti. Bu olaydan sonra bu firma ve çalıştığımız işletme ekonomik sıkıntı haline geldi. Biz burada şu an itibarıyla ekim ayının maaşını alamadık. Bu nedenle yer altına girecek vardiyada iş durdurma eylemi talimatını verdik.”

Soma Holding 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik cinayetinin en önemli sorumluları arasında yer alıyor. Katliamın  yaşandığı maden, Soma Holding’in ana şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’ye bağlı  madende meydana gelmiş ve 301 madencinin yaşamını yitirmesine  sebep olmuştu.