Yannis Vasilis Yaylalı’ya “Mustafa Kemal’e Hakaret”ten Ceza

Uludere Asliye Ceza Mahkemesi, Yannis Vasilis Yaylalı’ya “Atatürk’ün hatırasına alenen hareket suçu”ndan 1 yıl 3 ay ceza verdi.

Geçtiğimiz hafta Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı tutsak bulunduğu Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden video yoluyla izleyebildi. Bir gazeteci olarak ifade özgürlüğü sınırları dışında tanımlanabilecek bir fiili olmadığını söyleyen Yannis Vasilis, bulunduğu topraklara gelecek bir barış için tarihle hesaplaşmak gerektiğini belirtti. Kendisinin de bir gazeteci olarak bunun gereklerini yerine getirmeye çalıştığını belirtti.

Yannis Vasilis, bu topraklarda özellikle Rumların yaşadığı bölgelerde 20. yüzyılın başlarında gerçekleşen katliamlardan Mustafa Kemal’i sorumluluğunu vurguladığı için yargılanıyordu.

Öncelikle Yannis Vasilis’e 1 yıl ceza veren mahkeme fiilin basın yoluyla işlendiği gerekçesiyle cezayı yarı oranında attırarak 1 yıl 6 aya yükselttiği cezayı Yannis Vasilis’in duurşma aşamasına yansıyan olumsuz bir tutum ve davranışı olmamasını gerekçe göstererek sonuç olarak 1 yıl 3 ay ceza verdi.

Yannis Vasilis’in avukatı, karara itiraz ederek kararı istinafa götüreceklerini belirtti.