İran’da Eylemler Devam Ediyor

İran’da bir kaç gün önce, yolsuzluk, hayat pahallığı ve yoksulluğa karşı başlayan eylemler devam ediyor. Meşhed ve Ahvaz gibi bölgelerde başlayan eylemler  ülkenin önemli merkezlerine yayıldı. Şu sıralarda Tahran üniversitesi önünde ve İnkılap Meydanı’na çıkan yollarda eylemciler Ruhani karşıtı sloganlar atıyor.

 

Eylemcilerin ayrıca ülkenin dini lideri Ali Hamaney’e yönelik olarak, “Seyyit Ali(Hameney) Haya Et! Ülkeyi bırak!” sloganları attığı öğrenildi. Ayrıca ülkenin İran’ın orta-batı kesiminde Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinin merkezi olan Şahr-e Kord (Şehrekürd) kentinde eylemcilerle polis arasında arbede yaşandığı öğrenildi.

ABD başta olmak üzere Batılı devletlerin siyasi ve ekonomik baskıları altında olan İran’da işsizlik oranı yüzde 12.4. Bu, geçtiğimiz yılki oranın yüzde 1.4 üstünde. 80 milyonluk ülkede nüfusun 3.2 milyonu işsiz. İran’da yolsuzluk iddialarının merkezinde ise askeri bir yapılanmanın yanı sıra dev bir holdinge benzetilen İran Devrim Muhafızları Ordusu (İDMO) yer alıyor.