Murat Saat’in Katili Devlettir!

 

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi , 21 yıldır tutsak olan yazar Murat Saat’ın 13 Aralık günü geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirmesi üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada Murat Saat’in yaşamının yitirmesinin sorumlusunun devlet olduğu belirtildi.

Açıklamanın tam metni:

Murat Saat’in katili devlettir!

Hapishanelerdeki keyfi uygulamalar bir tutsağın daha canına mal oldu. Diğer hakların yanı sıra gasp edilen sağlık-tedavi hakkının boyutlarını ortaya koyarcasına.

21 yıldır hapishanede olan müebbet hükümlü Murat Saat tutulduğu Bandırma 2 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde 13 Aralık günü geçirmiş olduğu kalp krizi ve zamanında yapılmayan müdahale nedeniyle can verdi. Saat, kriz geçirdikten sonra zamanında hastaneye götürülmemiş, yoldaşlarının ısrarlı tutumları sonucunda götürüldüğündeyse ambulansla değil, ring aracıyla taşınmıştır.
Ring aracında taşınan Saat’in bu esnada kalbi durmuş, fakat zamanında müdahale edilecek koşullar sözkonusu olmadığı için gerekli müdahale hastaneye ulaşıldığında yapılabilmiştir.

Bu müdahaleden sonra günlerce yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Saat, dün yaşamını yitirdi.

Biz tutsak yakınları Saat’in ve onun gibi sayısız tutsağın gerçek katillerini biliyor, tanıyoruz. Uzun yıllardır hapishanede tutulan tutsakların büyük çoğunluğunun kronik hastalıklarla mücadele ettiğini ve doğru düzgün bir tedavi olanağına sahip olmadığını bildiğimiz gibi.

Bugün gerek çıkarılan KHK’lar gerekse bir bütün olarak mevcut OHAL koşulları hem içerde hem de dışarda tüm toplumsal direniş dinamiklerine gözdağı verme, sindirme mantığıyla gerçekleşmektedir.

Mesaj, “Bizim istediğimiz sınırlara gelmezseniz…” tehditlerinin altını çizmeye dönüktür. Tutsakların hapishanelerde karşı karşıya kaldıkları saldırganlık bu tehditlerin en uç ifadelerinden biridir.
Bu mesajların bizler tarafından karşılığı daha fazla direnç ve mücadele olacaktır.

Hapishanelerden tek bir tutsağın daha ölüm haberinin gelmesine tahammülümüz yoktur.

Bizler tutsakların aileleri, yakınları, yoldaşları olarak her türden saldırılarınıza karşı sessiz kalmayacağız, birlikte mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

Murat Saat ölümsüzdür! 
Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi