İstanbul Belediyesi Akbil Avında

Yaklaşık 2 aydır duyuyorduk aslında, vapura, metrobüse binerken “Kartınıza bakabilir miyim?” sesini. Kartın üstünde resmimiz varsa kıl payı farkla kaçırdığımız vapurla, metrobüsle kalıyorduk sadece. Ama kartı bir arkadaşımız bize verdiyse daha ucuza gitmemiz için ?

Güvenlik bazen hızlı bir hareketle kartı elimizden alıp hiçbir şey söylemeden başka kartların peşine düşüyor, bazense kartı vermediğimizde ya binmemize izin vermiyor ya da polise bildirmekle tehdit ediyor. 

Son 2 Ayda 25 Bin Kart

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) yaklaşık 2 aydır yoğunluklu olarak “usulsüz” kullanılan İstanbulKart’ların peşinde. İETT yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, son zamanlarda en az 25 bin karta el konulmuş ve uygulamanın amacı her zamanki gibi “halkı korumak”.

El konulan kartları tekrar kullanmak mümkün elbette. En az 85 en fazla 205 TL verirsen neden olmasın? Sonuçta onların tabiriyle “kamuyu zarara uğratmanın” bir bedeli olmalı.

Biz hemen basit bir hesaplamayla bütün kartların öğrenci kartı olduğunu ve cezasının 85 TL olduğunu düşünelim. Tam olarak 2 milyon 125 bin TL*­. Aslında kimseye fark ettirmeden gizli zamlar yapıp, sürümden kazanan bir yapı için bu para fazla bir miktar sayılmaz. Belki de  yavaş yavaş sesi duyulan ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi’ için bir ön hazırlıktır kim bilir?

*Biz yine de üşenmeyelim ve 65 yaş üstü kartın cezası üzerinden de hesaplayalım en iyisi, 5 milyon 125 bin TL.