İspanya’da Şarkı Söylemenin Bedeli 2 Yıl+4500 Euro+9 Yıl Kamu Hizmeti

İspanya’da La Insurgencia (İsyan, Ayaklanma) isimli rap müzik grubunda çalan 12 müzisyen “terör propagandası” iddiasıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Geçtiğimiz yıl sokak performanslarından birinde açılan dava sonucu çarptırıldıkları hapis cezasının yanında grup üyelerinin her biri başına 4500 Euro para cezası ve dokuz yıl kamu hizmeti eklendi.

“Anayasal düzene yönelik yıkıcı eylemler” gerçekleştirdiği öne sürülen Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre, GRAPO’nun (1 Aralık Antifaşist Direniş Grupları) sistematik bir şekilde propagandasını yapmakla suçlanan rapçilerden Saul Zaitsev cezalar üzerine yaptığı açıklamada kararın mantıksızlığına dikkat çekti. Zaitsev müzik yapmanın suç olmadığını söyledi. Bir diğer grup üyesi Ivan Leszno ise müziklerinin “gelecekleri çalınan bir jenerasyonun öfkesinin ifadesi” olduğunu, verilen cezayla şarkı söylemelerinin engellenmesini ve bir otosansür dalgasının amaçlandığını vurguladı.

Kendilerini kolektif bir rap müzik grubu olarak tanımlayan La Insurgencia, 2011 yılında müzik yapmaya başladı. İspanya, Meksika, Kolombiya ve Dominik Cumhuriyeti’nden gelen farklı etnik kökenlere sahip insanların oluşturduğu grubun şarkılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/user/LaInsurgenciaTV/featured

Dünyanın farklı yerlerinde La Insurgencia ile dayanışma mesajları, eylemler gerçekleştiriliyor: