Leyla Zana’nın Vekilliği Düşürüldü

HDP Milletvekili Leyla Zana’nın vekilliği, Meclis’e 212 gün devamsızlık yaptığı bahanesiyle düşürüldü. Leyla Zana’nın 1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen seçimlerin ardından 17 Kasım 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen törende vekillik için ettiği yemin,  eksik olduğu gerekçesiyle geçersiz sayılmıştı. Bu kapsamda yemin etmediği bahanesiyle, hem genel kurul hem de komisyonlardaki yasama faaliyetlerine katılamayan, yasa önerisi ve önerge veremeyen Zana, “yemin etmediği için” genel kurula da giremiyordu.

HDP Zana’nın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi, halklarımız nezdinde yok hükmündedir. Leyla Zana barışın sesidir, halkların iradesidir, milletvekilimizdir.” ifadelerini kullandı.

Leyla Zana, 1991 seçimleri sonrası Halkın Emek Partisi milletvekili olarak seçildiği parlamentoda ettiği yemine “Bu yemin Kürt ve Türk halklarının kardeşliği içindir” sözlerini eklemesi bahane edilerek, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte 1994 yılında 15 yıl hapse tutsak edilmişti.