ABD’de “Devlet Kapandı”

ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratların Senato’da yapılan bütçe görüşmelerinde anlaşamaması üzerine hükümet resmen kapandı. Geçici bütçenin onay alamaması üzerine, ABD hükümeti dün gece yarısından sonra ‘kepenk kapattı.” Birçok federal kurum, bu nedenle hizmetlerini askıya alırken, milyonlarca kamu çalışanının ya ücret almadan çalışması ya da zorunlu izne çıkarılması gündeme geldi.

Bütçenin üzerinde uzlaşılamayan konusu ise, ABD’ye çocuk yaşta aileleri tarafından yasal olmayan yollardan olarak getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA isimli programdı. Demokratların Kongre üyeleri, bütçe tasarısına destek vermek için hayatının büyük bölümünü ABD’de geçiren DACA göçmenleri için bir an önce çözüm getirilmesini isterken, Cumhuriyetçiler bu öneriyi  mart ayına kadar zaman olduğu gerekçesiyle reddetti.

Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu oluşturan iktidardaki Cumhuriyetçi Parti, Kasım ayında yapılacak ara seçimleri de göz önünde bulundurarak, devletin “kepenk kapatmasının” yaratacağı prestij kaybının tedirginliğini yaşıyor. Zira bu durum devam ederse, Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu oluşturan bir partinin ilk kez başına gelecek. Benzer şekilde, Trump’ın 2016 seçimlerinde kazandığı eyaletlerden seçilen 10 Demokrat senatör de koltuğunu kaybetmemek için “devletin kapanmasından” doğan sorumluluğu taşımak istemiyor.

Kaynak: Gazete Karınca