Yemen’de Sünni Arap Koalisyona “Güney Darbesi”

Suudi Arabistan ve İran destekli güçlerin 2015’ten bu yana birbirleriyle karşılıklı savaştığı Yemen’de,  Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Güney Yemen Direniş Hareketi kuvvetleri, Aden’de Suudi Arabistan’a bağlı Abd Rabbuh Mansur Hadi güçlerine ait bölgeleri ele geçirerek güneyde bağımsızlık ilan etti. Suudi Arabistan ve BAE, 2015 yılında, eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve İran destekli Ensarullah Hareketi güçlerine karşı oluşturulan Sünni Arap Koalisyonu’nda birlikte hareket ediyordu. Ancak ülkenin güneyindeki ayrılıkçı Sünni aşiretler ve norma şartlarda siyasi hasım olduğu İhvan’ın Yemen seksiyonu Islah Partisi’ne destek veren BAE ile Suudi Arabistan arasında ülkenin yönetimi konusunda anlaşmazlık yaşandığı biliniyor. Bu anlaşmazlıkların arka planında ise Basra Körfezi, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Süveyş Kanalı, Akdeniz güzergahının kilit noktasında bulunan ve günde yaklaşık 20 milyon varil petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazın geçiş yaptığı, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan Bab -ül Mendeb boğazı bölgesindeki nüfuz mücadelesi yer alıyor.

Güney Yemen Direniş Hareketi yaptığı açıklamada, iki gündür süren  çatışmaların ardından  Abd Rabbuh Mansur Hadi’ye bağlı güçleri Cumhurbaşkanlığı Sarayında kuşatmalarının ardından Aden’e hâkim olduklarını belirtti. Güney Geçiş Konseyi de Aden’in Dar Sad bölgesinde yer alan ve hükümete bağlı son askeri karargahın da ele geçirilerek Güney Yemen bayrağı asıldığını açıkladı. Kentte üç gün süren çatışmalarda ez az 36 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. BAE’ye bağlı güçlerin, Yemen’de, desteklediği Ali Abdullah Salih’in Husiler tarafından öldürülmesiyle aşınan Suudi Arabistan nüfuzunu sarsacak bu hamlesi, Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın  iç sorunlarla meşgul olmasından kaynaklanan fırsatın değerlendirilmesi olarak yorumlanıyor.

Kolera salgını sonucu 3000 sivil Yaşamını Yitirdi

Yemen’in güneyinde, SSCB  destekli  Ulusal Kurtuluş Cephesi 1969 yılında bağımsızlık ilan etmişti. 1990’a kadar kuzey ve güney olmak üzere iki devletin olduğu Yemen’de, 1990’da Kuzey Yemen lideri Ali Abdullah Salih’in devlet başkanlığında kuzey ve güney birleşmişti. Ali Abdullah Salih yaklaşık 33 yıl Yemen’i tek başına yönetmiş, 2012 yılında başlayan eylemler sonrası iktidardan düşmüştü. Yemen’de 2014 yılında başlayan iç savaş, 2015 yılında Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyonun saldırıları ve ambargolarıyla devletlerin vekalet savaşına dönüşmüş, savaş nedeniyle altyapısı tahrip olan ülkede başlayan kolera salgını sonucu en az 3000 sivil yaşamını yitirmişti.