Hollanda TC Büyükelçisini Resmen Geri Çekti

Hollanda ile TC arasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya’nın 16 Nisan referandum sürecinde  Hollanda’ya gittiğinde “persona non grata”(İstenmeyen Kişi) ilan edilmesinden beri bir gerginlik hali mevcut.

Yaşananlardan ötürü Hollanda’nın TC büyük elçisi Mart 2017’den beri Türkiye’ye alınmıyor. Hollanda, iki ülke arasındaki görüşmelerin sonuç vermemesinden ötürü, zaten ülkeye alınmayan büyük elçisinin görevini resmi olarak sonlandırdı.

“Hollanda ile Türkiye son dönemde çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler şu aşamada, ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir perspektifi henüz sunabilmiş değil. [Dışişleri Bakanı] Zijlstra, “Türkiye ile Hollanda arasındaki görüşmeler birbirimize yaklaşmak için bir fırsat sunuyordu ancak normalleşmenin nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda bir yöntem üzerinde anlaşamadık” dedi.

Dolayısıyla, Hollanda hükümeti Mart 2017’den bu yana Türkiye’ye alınmayan Ankara Büyükelçisi’ni resmen geri çekme kararı verdi. Hollanda’nın Türkiye’de bir büyükelçi bulundurmadığı süre boyunca, Hollanda Türkiye’nin yeni bir büyükelçisinin Hollanda’daki görevlerini üstlenmesine de izin vermeyecektir. Bu mesaj kısa süre önce Lahey’deki Türk maslahatgüzarına da iletildi. Bu durum, Türkiye’yle görüşmelerde bir duraklamaya yol açmış bulunmaktadır.”