Amazon’dan İşçilerine Elektronik Kelepçe

Online satış şirketi Amazon, işçilerinin el hareketlerini izleyecek bir bileklik için patent aldı. Bilekliği takan işçinin tüm hareketleri izlenebilecek, planlı iş dışında bir iş yaptığında bilekliğe “titreşim” gönderilecek. Elektronik kelepçeye benzetilen bileklik büyük tartışmalara neden oldu. Amazon ise bileklik sayesinde “zaman tasarrufu” sağlanacağını savunuyor.

Bileğe takılacak cihaz işçilerin el hareketleri ile stoklardaki ürün arasındaki ilişkiyi izlemek üzere tasarlandı., farklı coğrafyalardaki 70 depoda kullanılması bekleniyor.

Ultrasonik dalga ve radyo yayını ile çalışacak bileklikler “dokunsal geri bildirim” yöntemini kullanarak, depo işçisini yönlendirecek. Örneğin yanlış biri kutunun alınması ya da doğru ürüne yaklaşılması durumunda belirli titreşimler gönderebilecek.

Cihaz, işçilerin gerçek zamanlı etkinliklerini izleyebildiği için gizlilikle ilgili ahlaki soruları da beraberinde getirdi. Elektronik kelepçeye benzerliği ve Amazon’un son yıllarda işçilere yönelik tartışma yaratan uygulamalarla gündeme gelmesi de bu eleştirilerin artmasına neden oldu.