AKP-MHP İttifakı Seçim Kanununda Değişiklikler Yapmak İçin Kanun Teklifi Verdi

AKP ve MHP ittifakının milliyetçi muhafazakar politik uygulamaları seçimlerde de sürecek. İttifakın mevcut seçim yasalarına entegre edilebilmesi adına bugün AKP-MHP (Cumhur) İttifakı kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Kanun teklifi 26 maddeden oluşuyor ve 4 maddede değişiklik öngörüyor.

Kanun teklifine göre bazı önemli maddeler:

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Oy pusulasında ittifak partileri çerçeve içine alınacak. (Madde 3)

Sandık sonuç tutanağında ittifakların her birinin aldığı ortak oyların sayısı ayrı ayrı gösterilecek. (Madde 12)

Siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hüküm kaldırıyor. (Madde 14)

Seçimlere ittifak yaparak katılma kararı alan siyasi partilerin, seçim takviminin başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde genel başkanların imzaları altındaki “ittifak protokolü” ile YSK’ya başvurmaları gerekecek. Hazine yardımı için partinin oy oranı belli olacak. (Madde 15)

İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak. (Madde 20)