Yellowstone Parkı Sarsılıyor

ABD’de bulunan, 3 eyalet ve yaklaşık 8 bin kilometrekarelik bir alana yayılan Yellowstone Parkı yaklaşık 2 haftadır irili ufaklı depremler sebebiyle sallanıyor.

Aynı zamanda Amerika Kıtası’nın en geniş süper yanardağını içinde barındıran Yellowstone Kaldera’sının üzerinde bulunan park, pek çok nehre, ormana ve kanyona ev sahipliği yapıyor.

Yılda en fazla 2 bin sarsıntının yaşandığı Yellowstone Parkı’nda, 2 hafta gibi kısa bir sürede 200 kadar sarsıntı gerçekleşmesi akıllara parkta bulunan süper yanardağı getirdi. “Yellowstone Süper Yanardağı” en son patlamasını 70 bin yıl önce gerçekleştirmiş.  Geçtiğimiz 2 milyon yıl boyunca zaman zaman patlamış olan yanardağ, 640 bin yıl önceki patlamasında bölgedeki kalderanın oluşmasını sağlamış.

Birleşik Devletler Jeolojik İnceleme Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre, en büyük şiddetti richter ölçeğinde 2.9 olan sarsıntıların bir kısmı yeraltı sularının hareketliliğinden dolayı olabilirmiş. Çünkü gerçekleşen bu hareketlilikler, hassas ölçüm cihazlarına “küçük sarsıntılar” olarak geçebiliyormuş.

Yanardağların patlamadan önce çevrede deprem etkisi yaratacak sarsıntılara yol açtıkları bilinen bir gerçek.Yanardağın bir şekilde patladığı bir senaryoda, çevrede bulunan yaklaşık 90 bin kişinin yaşamını yitireceği ve Amerika Kıtası’nın 3’de 2’sinin yaşanamaz hale geleceği tahmin ediliyor.Ancak yapılan açıklamaya bakıldığında yanlış hesaplama yapılmış olması, en azından şimdilik, büyük bir olasılık.

Sarsıntılarla ilgili çalışmalar sürüyor.