Kayıp Yakınları 674. Kez Galatasaray’daydı

674 haftadır Galatasaray meydanında eylemlerini sürdüren kayıp yakınları, bu hafta Murat Yıldız için bir araya geldi. Eylemde yapılan konuşmalarda, 23 yıl önce kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız’ın geçen günlerde gözaltına alınmasına tepki gösterildi.

Bu haftaki oturma eylemi öncesinde Cumartesi İnsanları’ndan Pervin Buldan bir konuşma gerçekleştirdi. Buldan “Yıllardır beraberce sürdürdüğümüz hakikat ve adalet arayışımız, yarın da sürecektir. Savaş çığırtkanlığı yapanlar bu meydana gelip anneleri dinlesinler, acının ne olduğunu görsünler. Barışı anneler getirecek. Bu mücadele kayıplar bulunana kadar bu mücadele barış getirene kadar sürecek.” diye konuştu.

Ardından İzmir Milletvekili Zeynep Altıok konuştu. Altıok konuşmasında “Bu topraklar kardeşlik ve adil bir yaşam isteyenlerin kaybedildiği bir yer olmuştur. Kaybettiklerimizin umudunu, sözlerini yeşertmek için buradayız” sözlerine yer verdi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon imzalı hazırlanan basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

 

Eylemde okunan basın açıklaması şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA

KAYIPLARIMIZI İSTİYORUZ !

( 674. kez Galatasaray’dayız)

1975 doğumlu Murat Yıldız henüz yirmi yaşına girmemişti. İzmir’de annesi ile birlikte yaşıyordu. Bir kafede otururken çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştığı için polis tarafından aranmaya başladı.

Annesi Hanife Yıldız’ı karakola götüren polisler “Murat hemen gelip teslim olursa ifade vererek serbest kalacak” dedi.Bunun üzerine Hanife Yıldız avukatı ve yeğeniyle birlikte tek çocuğu olan Murat’ı, İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesinde Komiser Ramazan Kaya ile polis memuru Tahir Şerbetçi’ye teslim etti. O günden sonra Murat’tan bir daha haber alınamadı.

Polis, silahı bulmak için Murat’ı İstanbul’a götürürken feribottan atlayıp yüzerek kaçtığını söyledi. Ancak yüzlerce insanın bulunduğu feribotta kimse Murat’ın suya atladığını görmedi.

Hanife Yıldız tüm yasal yolları kullandı, her yerde oğlunu aradı ancak bugüne kadar devlet, Murat Yıldız’ın akıbetini açıklayacak faillerini yargılayacak etkinlikte bir soruşturma ve ceza adaletini sağlayacak bir yargılama yapmadı.Murat Yıldız’ın akıbeti gizlendi, onu kaybedenler cezasızlık zırhıyla korundu. Hanife Yıldız’ın 23 yıldır Galatasaray’dan yükselen “ Oğluma ne yaptınız?” sorusu karşılıksız kaldı.

674. haftamızda Hanife Yıldız’ın “ Gerçeği istiyorum! Oğlumu istiyorum!” diyen sesine ses katmak için buluşacağız.

Sizi de kırmızı bir karanfille Galatasaray’a; hakikat ve adalet talebimizi desteklemeye çağırıyoruz.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon