Birleşmiş Milletler’in Suriye Ateşkesine Yönelik Açıklamalar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK), Suriye genelinde en az 30 gün sürecek ateşkes tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti. Söz konusu kararın, TSK/ÖSO’nın Afrin saldırısını  kapsayıp kapsamayacağı henüz açıklık kazanmadı. Ancak BMGK tarafından “terör örgütü” kabul edilen IŞİD, El-Kaide ve Nusra Cephesi gibi cihatçı çetelere yönelik askeri operasyonların ara verilmesine dair herhangi bir kısıtlama getirilmeyerek ateşkes kapsamı dışında tutulmaları, kararın Afrin’i de kapsaması gerektiği şeklinde yorumlanıyor.

Öte yandan YPG konuya ilişkin bir açıklama yaparak, ateşkes kararına  IŞİD’e karşı yürütülen mücadele dışında her yerde uyacaklarını belirtti. Açıklamada ayrıca “…Ancak yine de Türk devleti ve bağlı çetelerinin Efrîn’e dönük saldırılarına karşı da öz savunma hakkımızı kullanacağız.” ifadelerine yer verildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, BMGK’nin Suriye’de bir ay sürecek “insani ateşkes” kararına ilişkin açıklamasında, “Rusya, Moskova ve Şam karşıtı isterinin körüklenmesi ve Suriye’deki siyasal çözüm sürecinin baltalanmasına yönelik girişimleri sert bir biçimde durduracak” dedi.

İran Genelkurmay Başkanı General Baqıri de ateşkese ilişkin, “İran ve Suriye ateşkes kararına bağlıdır. Önümüzdeki birkaç ay içinde tüm Suriye temizlenecek.” şeklinde konuştu.