Elektrik Krizi Avrupa’da Zamanı Etkiledi

Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan elektrik krizinden dolayı, Portekiz’den Yunanistan’a kadar tüm Avrupa genelinde saatlerde 6 dakikalık bir yavaşlama oldu. Sırbistan ve Kosova arasında elektrik geriliminde bir sıkıntı yaşanınca, bu durum AB ülkelerinin tamamını etkiledi.

AB’deki 25 ülkenin elektrik akımlarının ve voltaj seviyelerinin ortak olması, bu olayı tüm Avrupa’ya yaydı. Yaşanan sorunun ardında Kosova’nın komşusu Sırbistan’a yeterli miktarda elektrik aktaramaması bulunuyordu. Tek bir yerin aksamasıyla birlikte tüm sistemlerde yavaşlama yaşayan Avrupa’daki insanlar, güne farkında olmadan daha geç uyandılar. Avrupa’da elektrik sistemlerini inceleyip regüle etmekten sorumlu ENTSO-E’nin sözcüsü Claire Camus, “Avrupa’daki elektrik sistemi birbirine bağlı olduğu için bir ülkede yaşanan dengesizlik, diğer ülkeleri de etkiliyor ve bir domino etkisi yaratıyor. Frekansta ufak bir düşüş bile bütün bölgeyi etkiliyor” dedi.

Avrupa’da bulunan standart 50Hz’lik akımın elektrikli saatlerde sıkıntı yarattığını belirten ENTSO-E, “Ocak ayından beri elektrikle çalışan saatlerin durmasından dolayı 6 dakikalık bir rötar yaşanıyor. Sorun genellikle çalar saatlerde, fırınlarda ya da ısıtma sistemlerine entegre olan saatlerde yaşanıyor. Pilli saatlerde böyle bir sorun yok”  dedi.