ABD Tekrar Kepenk Kapatabilir

Ocak ve Şubat aylarında ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında yapılan bütçe görüşmelerinin sonuçsuz kalması sebebiyle hükümet kapatılmış ve pek çok devlet kurumu çalışmayı bir süreliğine  durdurmuştu.

Kongrede gerçekleşen görüşmelerde 23 Mart’a kadar bir uzlaşma sağlanamazsa hükümet tekrar kapanma riskiyle karşı karşıya. Cumhuriyetçiler gerçekleşecek kongre toplantısında, en azından hükümetin işleyişini devam ettirecek,1 trilyon dolarlık bütçe desteğinin sağlanması yönünde çalışmalar yapacak. Bu bütçe sadece federal hükümetin işlemesi için yeterli olacak, sağlık ve sosyal hizmetler için bir bütçe ayrılmayacak. Uzlaşma sağlanırsa 30 Eylül’e kadar devlet işlemeye devam edecek.

Kongrenin, devlet bütçesi için gereken uzlaşmayı geçtiğimiz Eylül ayında sağlaması gerekiyordu. O günden bugüne hükümet, sağlanan geçici bütçelerle işliyor. Ancak bunlar tek başına yeterli değil. Bütçe açığı çıkmaması için Ocak ve Şubat aylarında hükümet kapanmıştı. Hükümet, geçici bütçe tasarısı onaylanana kadar Ocak ayında 3 gün, Şubat ayında ise 2 saat sonra tekrar açılmıştı.