Fransa’da Grev

Fransa’da öğretmen, hemşire, tren makinisti ve hava trafik kontrolörlerinin de bulunduğu binlerce emekçi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kemer sıkma politikalarına karşı ülke genelinde greve çıktı. Perşembe günkü greve aralarında öğretmen ve hemşirelerin de bulunduğu kamu işçileriyle birlikte demiryolu işçileri ve hava trafik kontrolör işçileri de katılıyor.

Fransa genelinde 150 protesto gösterisi yapıldı. Grev sebebiyle başkent Paris’teki uçuşların yüzde 30’u iptal edildi. Bazı okullar kapatıldı, tren seferleri iptal edildi.

Fransa’da 5.4 milyon kamu işçisi bulunuyor. Emmanuel Macron’un kemer sıkma politikaları, kamu çalışanlarının sayısını azaltmak ve emekçileri güvencesizleştirmek istiyor.

Ülkenin en büyük kamu emekçileri sendikalarından UGFF-CGT’den Jean-Marc Canon, 5 yılda 120 bin kamu emekçisini işten atmayı hedefleyen bu plan sebebiyle çalışanlar arasında öfke ve endişenin hızla arttığını söyledi.

Bugünkü grevin demiryolu işçileri için de uzun soluklu bir mücadelenin başlangıcı olması bekleniyor. Demiryolcular, özel istihdam haklarını kesmeyi hedefleyen Macron projesine karşı 3 Nisan ile 28 Haziran arasındaki her 5 günün 2’sinde greve çıkacak.