Hasankeyf’te Yıkım Sürüyor, Halk Yaşanılan Mağduriyete Karşı Direniyor


Batman’da Ilısu Barajı altında kalacak olan 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf antik kentindeki  kayalar ‘tehlike arz ettiği’ iddiasıyla dinamitlerle havaya uçuruldu, yıkım devam ediyor.
Hasankeyf sakinlerinden ise yeni yapılan yerleşim alanlarına zola taşınması isteniyor. En son Hasankeyflilere tebligat gönderilerek evlerini boşaltmaları için 15 gün süre tanındı.

Yaşanan diğer bir sorun ise baraj çalışması yapan firmanın yürüttüğü çalışmaları. Daha önce tarihi kentte bulunan kayalıkları dinamitle patlatarak gündem olan firma şimdi yeni yerleşim yerine 500 metre mesafede bulunan kayalık alanı dinamitle patlatıp çıkardığı taşları barajda kullanıyor. Patlamanın olduğu noktalarda birçok okul ve evler var. Bu durumdan mağduriyet yaşayanlar “Neden 5 kilometre ötede bulunan kayalıkları patlatmıyorsunuz” diye sorduklarında firma yetkilileri tarafından, “Maliyet artar.  Burası daha karlı” cevabını alıyorlar.

Dün bunlara karşı Hasankeyf’te  esnaf, belediye binası önünde toplanarak Batman- Mardin karayolunu trafiğe kapattı. Hasankeyf köprüsü üzerinde oturma eylemi yaptı. Bunun üzerine polis esnafa tazyikli suyla müdahale etti. Buna karşılık  sorunların bir türlü giderilmediğini söyleyen ilçede sakinleri, mağduriyetleri giderilene kadar eylemlerini aralıksız bir şekilde sürdüreceklerini açıkladılar.