Akademik Dayanışma Ağı: “Boğaziçililere Özgürlük”


Noam Chomsky, Judith Butler gibi tanınmış yazarların aralarında bulunduğu Akademik Dayanışma Ağı’ndan 1250 akademisyen, savaşa ve şovenizme karşı çıktıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için özgürlük istedi.

Aralarında Angela Y. Davis, Judith Butler, Noam Chomsky, Alice Crary, Nancy Fraser, Marianne Hirsch, Michael Hardt, Etienne Balibar, Mary Marshall Clark, Seyla Benhabib, Jay M. Bernstein, Partha Chatterjee, Bertell Ollman, Susan Buck-Morss, Junot Diaz,Homi K. Bhabha, David Graeber, Todd Gitlin, Immanuel Ness, Eduard Brezin, Eric Wieschaus ve Jack W. Szostak’ın bulunduğu 1250 ismin imzaladığı mektup New York ve Washington D.C.’de bulunan TC konsolosluklarına, cumhurbaşkanı ve hükümete, BM ve AB temsilciliklerine ve Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne gönderildi.

Akademik Dayanışma Ağı’nın mektubu:

“Daha önce de görmüştük”

“Dünya çapındaki akademik topluluklarının üyeleri olarak, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin son zamanlarda tutuklanmasına ve taciz edilmesine şiddetle itiraz ediyoruz.

Kampüs içindeki tutuklamalar, polisin ev ve yurt baskınları, Türkiye’de siyasi ifadeleri ve muhalefeti suç kabul etme yönünde giderek güçlenin eğilimin bir parçası.

Recep Tayyip Erdoğan alaycı bir üslupla bu öğrencilerden ‘terörist’ diye bahsetti, onları okuldan atmak ve başka bir üniversitede eğitim almalarını engellemek için ant içti. Erdoğan’dan daha önce böyle sözel saldırılar görmüştük ve bunlar binlerce akademisyen, gazeteci, sanatçı ve insan hakları savunucusunun tutuklanmasıyla sonuçlanmıştı.

Türkiye hükümetini gözaltındaki öğrencileri, ayrıca siyasi ifadelerinden dolayı tutuklanmış veya gözaltına alınmış bütün öğrencileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Karşılaştıkları risklere rağmen cesur bir şekilde muhalefetlerini dile getiren bu öğrencilerle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Mümkün olan bütün kamusal ve özel kanallardan bu öğrencileri destekleyeceğimize söz veriyoruz.”