Gün Matbaası Çalışanları İçin İHD İstanbul Şubesi’nde Basın Toplantısı Yapıldı

Gün Matbaası çalışanlarının tutuklanmasının ardından İnsan Hakları DErneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, DİSK Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) düzenlediği bir basın toplantısı gerçekleşti.

İlk olarak söz alan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan, devletin  basını olmayan devlet adına faaliyet yürütmeyen basının baskınlarla kapatıldığına dikkat çekerek basının her zaman özgür olduğu ve her zaman kendini var ederek yaşaması gerektiğini vurguladı.

Bugün Öldürülen Gazeteciler Günü olduğunu hatırlatan TGS Başkanı Gökhan Durmuş, 1909 yılında Hasan Tahsin Bey’in öldürülmesi üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçtiğini ve o günden bugüne Türkiye’de 60 gazetecinin öldürüldüğünü anımsattı. Öldürülen gazetecilerin hepsinin haber peşinde koşan gazeteciler olduğuna dikkat çeken Durmuş, “Bazılarını rahatsız ettikleri için öldürüldüler. Yüzyıldan fazla zaman geçti ama çok şey değişmedi. Özellikle basına yönelik iktidarların baskıları değişmedi. Bugün gazeteciler öldürülmüyor ama tutuklanıyor, gözaltına alınıyor, müebbet hapis cezalarıyla cezalandırılıyorlar. Yine yazmaları engellenmek isteniyor. Özgürlükleri kısıtlanıyor, yaşam hakları yok ediliyor” ifadesini kullandı.

DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ergin Demirhan da darbe girişiminden bu yana basına yönelik saldırıları hatırlattı. Gazete ve kitap basmanın suç haline geldiğini belirtip  Gün matbaası çalışanlarının ifadelerin alınmadan tutuklanmaya sevk edildiği vurguladı.

Demirhan,  “Basın emekçileri örgütleri olarak matbaasından gazetecisine bütün alanlardaki örgütlü örgütsüz basın emekçilerinin yanlarındayız, gerekli mücadeleyi vereceğiz. Şirketleri kapatabilirsiniz, matbaaları kapatabilirsiniz, bazı markaları yasaklayabilirsiniz ama özgür basın emekçilerine dokunamazsınız, bu geleneği durduramazsınız, hakikati de bununla örtemezsiniz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.