Kuzey Kore, Nükleer Silah Denemelerini Durdurduğunu Açıkladı

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın bildirdiğine göre, ülkenin lideri Kim Jong-un balistik füze denemelerine ve nükleer silah testlerine artık gerek olmadığını açıkladı. Buna göre Kuzey Kore ordusu bugün itibarıyla füze denemelerine son verecek. Devlete ait haber ajansı kararı, “21 Nisan itibariyle Kuzey Kore nükleer testlerini ve kıtalararası balistik füze denemelerini durduruyor” ifadesiyle dünyaya duyurdu.

Kim, füze denemelerinin durdurulması taahhüdünün göstergesi olarak, Punggye-ri nükleer test sahasının da kapatılacağını ve bütün nükleer denemelerin durdurulması için uluslararası çabalara katılım göstereceklerini de duyurdu. Açıklamada Kuzey Kore’nin, ülke ekonomisinin “lehine bir uluslararası ortam” yaratmak için komşu ülkeler ve uluslararası toplumla “yakın temas ve aktif diyaloğa olanak sağlayacağı” kaydedildi.

Kim’in Güney Kore lideri Moon Jae-in ile gelecek hafta bir araya gelmesi bekleniyor.

On yıldan uzun bir süre sonra gerçekleşecek ilk zirve anlamını taşıyan bu buluşma sonrası ise Haziran ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore liderinin bir araya gelmesi planlanıyor.