Sgk Hayatta Olan Kişiyi Ölü Gösterdi

Çin hükümeti, güvenlik kameraları, yüz tanıma sistemi ve akıllı gözlükleri halkın sosyal davranışlarına puan vermek için kullanacak. Ülkede, 2020’den itibaren tüm kişilere puan verilmesi ve düşük puan alan kişilere çeşitli cezalar uygulanması planlanıyor.

Böylece, 1.4 milyar kişinin yaşadığı ülkede hükümet, düşük puan alanların uçak bileti alması veya emlak sahibi olmasını yasaklayabilecek.

Çin’in uygulamayı planladığı sosyal kredi puanı sistemi, bankacılık sisteminin geleneksel kredi notundan daha önemli olacak. Dikkatsizce yürümek, Çin malı ürünler kullanmak ya da çok fazla bilgisayar oyunu satın almak gibi davranışlara göre verilen puan değişecek. Puanı çok düşük olanların yüksek hızda internet kullanması veya bankadan kredi çekmesi mümkün olmayacak.

Sosyal puanlanma sistemine Komünist Parti’ye bağlı olup olmama kriterinin eklenmesinden ve buna göre ceza verilmesinden korkuluyor. Bu sistemde, puanınız düşük çıktıysa isminizi temize çıkarmanız ya da puanınızı yükseltmeniz mümkün görünmüyor.

Bu uygulama bize  Kitlenin birey üzerindeki tahakkümünü ve bireyi hiçleştirdiğini,  ayrıca “Black Mirrör” dizisinin 3. sezon 1. bölümünü hatırlattı.