Cumartesi Anneleri, Gözaltında Kaybedilen Halil ve Kasım Alpsoy’un Akıbetini Sordu

 Cumartesi Anneleri, oturma eyleminin 684.haftasında gözaltında kaybedilen Halil ve Kasım Alpsoy’un akıbetini sordu. Galatasaray Meydanı’nda “Failler belli kayıplar nerede?” pankartı açılarak gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Kasım Alpsoy’un 9 yaşındaki torunu Samet Alpsoy bir konuşma gerçekleştirdi  :

Ben Samet 9 yaşındayım. 24 yıl önce dedem Kasım Alpsoy kaybedildi. Ben dedemin bulunmasını istiyorum. Annem artık üzülmesin istiyorum. Annem dedemin bir mezarı olsun istiyor. Dedemin bir mezarı olsun.

Kasım Alpsoy’un torunlarından Gülbahar Alpsoy ise şöyle konuştu: “Tam 24 yıldır dedem kayıp. Dedemi aramaya 6 yaşında başladım ve bu meydanda soluk resminden tanıdım. Oysa elinden tutup gezmek isterdim… Benim dedem devrimci olduğu için kaybedilmiş. Ama sizden bir farkı yok ki. O da bir eş, baba, evlat. Dedemi bizden alan devlet er yada geç bunun hesabını gerçek yargı önünde verecek… Dedemi ve kayıpları istiyorum. Kayıplar bulunana kadar bu meydanı terk etmeyeceğiz.”

Halil ve Kasım Aksoy Nasil Kaybedilmişti?
12 Mayıs 1994 tarihinde 37 yaşındaki Halil Alpsoy, eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte akraba ziyaretinden dönerken İstanbul/Kanarya’daki evinin önünde bekleyen silahlı ve telsizli sivil polisler tarafından gözaltına alındı.

18 Mayıs 1994 tarihinde sabaha karşı 30 yaşındaki Kasım Alpsoy, Adana’daki evine yapılan baskında
uzun menzilli silah taşıyan çelik yelekli polisler tarafından gözaltına alındı.

Bir hafta arayla gözaltına alınan iki kuzen bir daha evlerine dönemedi.

Basın açıklaması metni: 

Elimizden zorla alınan sevdiklerimizden ve bize kullandırılmayan haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz.

Gözaltında kaybetmeler, geçmişte yaşanmış ve geçmişte kalmış ağır hak ihlalleri değildir. Gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri açıklık kazanıncaya kadar bugüne taşınan, bugün de devam eden suçlardır.
Devletin dün de bugün de gözaltında kaybetme suçlarını etkili bir biçimde soruşturma, kovuşturma ve hakikati açığa çıkartarak, failleri işlenen suçla orantılı bir biçimde cezalandırma yükümlülüğü vardır.
Devletin bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle 684 haftadır Galatasaray’dan iktidarlara, gözaltında kaybetmelerde suça iştirak edenlerin sorumlu tutulması ve kayıp ailelerinin etkili hak arama yollarını kullanabilmesi için siyasi irade gösterme çağrısında bulunuyoruz.
684 haftadır elimizden zorla alınan sevdiklerimizden ve bize kullandırılmayan haklarımızdan vazgeçmediğimizin ifadesi olarak Galatasaray’a çıkıyoruz.
24 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen Kasım ve Halil Alpsoy’un aileleri de “Gerçeği bilmeye, adalete ulaşmaya hakkımız var!” diyerek 3 kuşaktır Galatasaray’a çıkıyor.
37 yaşındaki Halil Alpsoy, 12 Mayıs 1994 gecesi eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte, akraba ziyaretinden dönüyordu. İstanbul Kanarya’daki evinin önüne geldiğinde kendisini bekleyen sivil polisler tarafından gözaltına alındı. Eşi itiraz edip bağırınca kimliklerini gösteren polisler; “Merak etme, karakola kadar götürüyoruz, yarım saat sonra gelir.” dediler ve Halil Alpsoy’u Beyaz Toros marka araca bindirerek götürdüler. Halil Alpsoy bir daha evine dönemedi.
18 gün sonra işkenceden tanınmaz hale gelmiş bedeni, İstanbul’a 530 km uzaklıktaki Kırıkkale’de ormanlık bir alanda bulundu. Ailesi onu elindeki çocukluktan kalma izden teşhis edebildi.
Halil Alpsoy’un gözaltına alınmasından bir hafta sonra polisler amcasının oğlu Kasım Alpsoy’un Adana’daki evine de baskın yaptı. Uzun menzilli silah taşıyan çelik yelekli polisler 18 Mayıs 1994 günü sabaha karşı 30 yaşındaki Kasım Alpsoy’u gözaltına alarak Adana İstihbarat Dairesi’ne götürdü.
Gözaltına alındığı günün akşamı Kasım Alpsoy’u serbest bırakıp kimliğini alıkoydular, “Yarın gel, kimliğini al” dediler. Eve geldiğinde işkenceden perişan haldeydi. Ertesi gün kimliğini almak üzere bir akrabasıyla MİT binasına gitti. Akrabası bütün gün kapıda bekledi ancak Kasım Alpsoy o binadan bir daha çıkamadı.
Bugüne kadar Kasım ve Halil Alpsoy’un gözaltına alındıkları inkâr edildi. Ailelerinin tüm başvuruları karşılıksız bırakıldı.
Gözaltında kaybedilen Kasım ve Halil Alpsoy’un başına gelenleri bilmek ailelerinin ve toplumun temel insan hakkıdır.
Devlet, Kasım ve Halil Alpsoy’ un akıbetleriyle ilgili ailelerini ve toplumu bilgilendirme zorunluluğunu yerine getirsin!
Gözaltında kaybedilişlerinin 24. yılında adli makamları Kasım ve Halil Alpsoy dosyalarında etkin bir soruşturma yaparak maddi gerçeği açığa çıkarma ve adaleti sağlama görevini yerine getirmeye çağırıyoruz.
24 yıllık inkâr son bulsun, Kasım Alpsoy’un bulunduğu yer açıklansın!
24 yıllık inkâr son bulsun, Halil Alpsoy’un gözaltında kaybedildiği açıklansın!
24 yıllık cezasızlık son bulsun, Kasım ve Halil Alpsoy’u kaybedenler yargılansın!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon