YÖK’ten Fransız Dilİ ve Edebiyatı ve Fransızca Öğretmenliği Bölümlerine Kısıtlama

Birkaç gün önce 300 kişinin imzasıyla  Le Parisien gazetesinde Kuran’a yönelik bir bildiri yayımlanmıştı. Bunun üzerine çıkan tartışmalar sonucunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Fransız Dili ve Edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümlerine yeni bir karara kadar öğrenci alınmamasını kararlaştırdı. Bunun nedeni ise şöyle ifade etti:

“Bilindiği üzere Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı / Türkoloji bölümleri bulunmamaktadır.

YÖK yetkilileri, Türkiye’de henüz öğrenci almaya başlamamış olan Fransız Dili ve Edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümü/programı sayısının 16 olduğunu belirtti. Yükseköğretim sistemimizde öğrencisi olan ve eğitim öğretimi sürdüren toplam 19 Fransız Dili ve Edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümü/programı bulunmakta.


Öğrenci alan mevcut bölümler eğitim öğretimlerine hiçbir aksama olmaksızın devam edecek olup, henüz öğrenci almamış olan Fransız Dili ve Edebiyatı ile Fransızca öğretmenliği bölümleri bu karar kapsamındadır.”

YÖK’ün bu kararı almasındaki önemli nedenleri mezun- istihdam ilişkisi ve  Fransa ile “mütekabiliyet”  hususu olduğu söylenildi.