Felaket Günü’nün Yıldönümünde İsrail Devleti Katliam Yapıyor

Kudüs’te açılması planlanan ABD Büyükelçiliği’ne yönelik Gazze sınırında düzenlenen eylemlere, işgalci İsrail devleti askerlerinin açtığı ateş sonucu, resmi olmayan rakamlara göre en az 43 Filistinli katledildi. Filistin Sağlık Bakanlığı ise yaşamını yitirenlerin  sayısının 50’ye yükseldiğini, yaralı sayısının da 2000’in üzerine çıktığını bildirdi.

ABD Başkanı Trump, 7 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etmiş, ABD yönetimi de bugün büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı almıştı.

ABD Büyükelçiliği’nin açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Başkan Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıyarak “tarih yazdığını” söyledi. Trump da attığı tweetle işgalci İsrail devletini, katliam gerçekleştirdiği gün, “tebrik etti.” İsrail devletinin katliam ortağı ABD’nin başkanı Trump tweetinde  “İsrail için Büyük Gün. Tebrikler!”  ifadelerini  kullandı.

ABD’nin Kudüs’e taşıdığı büyükelçiliğinin açılışı sırasında Gazze Şeridi’nde eylem yapan ve sayıları 35.000’i bulan Filistinlilere saldıran İsrail askerlerinin gerçek savaş mermileri kullandığı öğrenildi.

Günün ilerleyen saatlerinde ise İsrail, savaş uçaklarıyla Gazze’de Hamas tesisi olduğunu öne sürdüğü hedeflere  hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Yaşanan katliam sonrası Filistinli direniş örgütleri bu gece için olağanüstü toplantı kararı aldı.

15 Mayıs 1948’deki “felaket gününe” (yevm an-nakba) * atfen “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” yapan Filistinli eylemcilere yönelik olarak ise yürüyüş komitesi, göstericilerin Gazze doğusundan çekilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), yarın için tüm Filistin’de grev kararı aldı. Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasralllah da yaptığı konuşmada İsrail devletinin gerçekleştirdiği katliamı kınadı.  Nasrallah, İsrail’in iki yıl önce hedef alarak öldürdüğü Hizbullah komutanı Mustafa Bedreddin’in öldürülüşünün ikinci yılında yaptığı konuşmada, İsrail gerçekleştirdiği katliama atfen  ‘’Bedreddin’in, IŞİD ile savaşı komuta etme ve Lübnan cephe deneyimlerini Filistinli örgütlere taşıma görevi vardı’ diye konuştu.

* Felaket Günü (Yevm an-Nakba): Filistinlilerin “Felaket Günü” olarak adlandırdığı, işgalci İsrail devletinin bağımsızlığını ilan ettiği 14-15 Mayıs 1948 tarihidir. İsrail,  14 Mayıs 1948 tarihinde Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını ilan etmiştir. 14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan gece gerçekleşen bu ilanın ardından Mısır,Suriye,Lübnan,Irak ve Ürdün’ün aralarında yer aldığı 5 Arap devleti İsrail’e karşı Birinci Arap-İsrail savaşını ilan etmiştir. Arap devletlerinin yenilgisiyle sonuçlanan savaş sonrası İsrail, savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan   Filistinli göçmenlerin geri dönüşüne izin vermeyerek, günümüzde de varlığını sürdüren Filistinli mülteciler sorununun tetikleyicisi olmuştur. Her yıl dünyanın dört bir yanındaki Filistin diyasporasına mensup Filistinliler ve onların dostları, işgalci İsrail devletinin 15 Mayıs bağımsızlık kutlamaları paralelinde Felaket Günü (Yevm an-Nakba) eylemleri yapmaktadır. Haritada kırmızı nokta ile işaretlenen yerlerde, 15 Mayıs 1948 sonrası İsrail devleti tarafından işgal edilen ve Yahudi yerleşimcilerin iskan edildiği Filistin yerleşimleri görülüyor.