Trump’tan Hapisteki Rahip Brunson’a: “Seni Türkiye’den Kurtaracağız”

ABD Başkanı Donald Trump,  Beyaz Saray’da düzenlenen bir etkinlikte, Ekim 2016’dan bu yana, Gülen Cemaati üyesi olmakla suçlanan ABD’li rahip Andrew Brunson’a mesaj gönderdi. 2016’da Venezula’ya, internet üzerinden tanıştığı bir kadınla buluşmak için giden ve ABD ajanı olduğu iddiasıyla 2016’dan beri hapiste olan Josh Holt’un geri dönmesi üzerine Beyaz Saray’da düzenlenen etkinlikte konuşan Trump, “O harika bir Hıristiyan rahip. Şu anda Türkiye’de. Uzun zamandır orada. Ona ajan diyorlar ama ajan değil. Seni kurtaracağız.” ifadesini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Michael Pence gibi Evanjelik Hristiyan Kilisesi’ne mensup olan Brunson hakkında Trump, geçtiğimiz aylarda da ajanlık suçlamalarına aften,  “Ben ondan daha çok casus olabilirim”  sözleriyle söz konusu krizin “şahsi meselesi” olduğu mesajı vermişti. Evanjelik Kilise’nin, Beyaz Saray’ın, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması başta olmak üzere bir çok politikası ve  Trump’ın seçmen kitlesi üzerinde oldukça etkili olduğu biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2017’de yaptığı bir konuşmada Fethullah Gülen’in ABD’den iadesi ile ilgili, Brunson’u kast ederek, “‘Papazı verin’ diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, yargılayalım, biz de onu size verelim. bu ifadeler sonrası, 15 temmuz şaibesi sonrası sık sık”rehine siyaseti” suçlamalarına muhatap olan Türkiye, yargı bağımsızlığı konusunda da, sert  eleştirilerle karşılaşmıştı.