Economist: “Muhalefet Galibiyet Kokusu Alıyor”

İngiliz Economist dergisi son sayısında, 24 Haziran’da yapılacak  seçimleri muhalefetin penceresinden analiz eden bir yazı yayımladı.  “Türkiye’de muhalefet Erdoğan karşısında galibiyet kokusu alıyor” başlığıyla dikkat çeken yazıda, “Baskıcı politikaları ve çılgın ekonomik teorilerine rağmen, küresel kapitalizmin şimdiye Erdoğan ve AKP  lehine gerçekleşmiş olan siyasi tercihlerinin, geçtiğimiz günlerde yaşanan “faiz sebep, enflasyon sonuç” krizinin de etkisiyle değişmiş olabileceği vurgulandı.

Yazıda, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakipleri,Muharrem İnce- CHP, Temel Karamollaoğlu-Saadet Partisi, Meral Akşener ve İYİ Parti de mercek altına alındı.  Muharrem İnce için , “popüler bir delifişek” ifadesini kullanan Economist’in “Muhafazakar seçmenle iletişim kurabilen ender laik politikacılardan biri” cümlesi dikkat çekti.

Yüzde 10 barajının “iyiden iyiye” üzerinde göründüğünün belirtildiği İYİ Parti ve Akşener için de Economist, oyunun son anketlerde yüzde 20’ye yakın göründüğünü aktardı.

Economist, siyasette bir dönem iki zıt kutupta yer alan gelenekleri temsil eden CHP ve Saadet Partisi’nin Millet İttifakı’nda aynı safta yer almasını ise şu cümlelerle değerlendirdi:

“..Laik bir parti olan CHP ile İslamcı bir parti olan Saadet’in ortaklık yaptığını görseler, muhtemelen iki partinin de kurucuları, modern Türkiye’nin atası Kemal Atatürk ile eski başbakan Necmettin Erbakan, mezarlarında ters dönerdi. Ama zor zamanlar zor ortaklıklar getirir.”