NY Times: “Dünyanın Sonu Menbiç’ten Başlayacak”

ABD’de yayın yapan  New York Times gazetesi, Suriye Savaşı’nda son aylarda dikkatlerin çevrildiği Menbiç ile ilgili olarak, bugün yayınladığı yazıyla, son günlerde “ABD-TC  Menbiç için anlaştı” haberlerini yalanladı. Menbiç ile ilgili son açıklamasında 4 Haziran’daki Washington ziyaretinde  bir takvim belirlenebileceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG çıkacak, Türkiye denetleyecek” şeklinde konuşmuş, daha sonra bu sözlerini yalanlayarak, “ABD ile Menbiç konusunda anlaşmaya vardık demedik, anlayışa vardık” demişti.

Gazetede  Jenan Moussa- Harald Doornbos imzasıyla yayınlanan yazıda ayrıca, savaşın tüm taraflarının Menbic’de varlık gösterdiğine dikkat çekildi. Bu duruma kanıt olarak TC-ÖSO ve SDG-Koalisyon güçlerinin karşılıklı siperlerde namluları birbirine çevrili şekilde durması, sadece 1 kilometre yakınlarında da Rus ve İran güçlerinin bulunması gösterildi.  Yazının başlığı ise,bir SDG  üyesinin sözlerine atfen “Dünyanın sonu Menbic’den başlayacak” şeklindeydi. Bölgeye giren NYT  muhabirleri, mikrofonlarını çevirdiği Ali isimli SDG  üyesinin “Okuldayken haylazdık. Öğretmenimiz bize sık sık bağırır, “Eğer bu kadar sorun çıkarmaya devam ederseniz, dünyanın sonu buradan, Menbic’den başlayacak” derdi. Şimdi Menbic’in içinde bulunduğu duruma baktığımda, aklıma sık sık öğretmenimin sözleri geliyor.” ifadelerini yazılarına taşıdı.

Menbiç’te, siviller için de durumun sahadaki kadar karmaşık olduğu yorumunu yapan NYT bu durumu, “Kuzey Suriye yedi yıldan uzun süredir şiddetten mustarip. Bazı silahlı gruplar yükselişe geçti ve düştü, Suriye ordusu geriledi ve ilerledi; çıkarı bulunan bölgesel güçlerin hepsi – Türkiye, İran, Rusya ve bazı Körfez ülkeleri ile ABD- kendi amaçlarını destekledi veya bizzat kendi savaşçılarını ihtilafa soktu. Bunun sonucunda, sahada şaşırtıcı bir yelpazede yer alan güçlerin varlığı oldu; geleneksel müttefikler farklı taraflarda olabiliyor veya bir yerde ittifak içinde, bir diğer yerde birbirlerine karşı durumdalar.” şeklinde analiz etti.

Kaynak: Gazete Duvar