Ürdün’de Vergi İsyanı: Başbakan İstifa Etti

Ürdün’de hükümetin vergileri artırma ve kemer sıkma politikalarına karşı başlayan eylemler 7.  gününe girerken, Başbakan Hani Mulki’nin istifa ettiği öğrenildi. Kral Abdullah dün Başbakan’ı toplantıya çağırmıştı. İstifa kararının bu toplantı sonrası alındığı sanılıyor. Ürdün’ün Al-Hadath Televizyonu da konuya ilişkin, Eğitim Bakanı Omar Al-Razzaz’ın yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiği haberini geçti. Ürdün’de  Çarşamba gününden bu yana süren eylemler, IMF programı doğrultusunda, hükümetin yaptığı vergi zamları ve kemer sıkma politikasına karşı yapılıyordu. İşsizlik oranının yüzde 18.5, halkın yüzde 20’sinin de yoksulluk sınırında yaşadığı Ürdün’de hükümet, IMF’den 2016 yılında 723 milyon dolar tutarında üç yıllık yardım almıştı. IMF  bu “yardım” karşılığında Ürdün hükümetinin önüne, ücretlerde kesintiye gitme ve vergi artışı başta olmak üzere ezilenlere fatura edilecek bir dizi “ev ödevi” koymuştu.

Bakanlar Kurulu’nun 21 Mayıs’ta  vergi yasasını onaylaması sonrası, ülkede küçük çaplı olarak başlayan eylemler, bir hafta önce Amman başta olmak üzere büyük kentlere yayılmıştı. Ürdün’de bir yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentonun Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşan iki kanadında da tartışılıp onaylanması gerekiyor. Kraliyet kararnamesi çıkması için daha sonra Kral’a sevk edilen yasa, resmi gazetede yayınlanmasından bir ay sonra da yürürlüğe giriyor. Bu noktada yasayı “uzlaştırıcı” bir görünüm altında çıkarma yanlısı olan Kral Abdullah,  hükümeti ve meclisi uzlaşmaya çağırmıştı.

2011’de başlayan Arap Baharı eylemlerinden bu yana tarihinin en büyük sokak hareketliliğni yaşayan Ürdün’de, şimdiye dek eylemlerde yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı. Diğer Arap komşularının aksine petrolün bulunmadığı Ürdün’de benzer bir halk isyanı 1989’da yine IMF programına karşı gerçekleşmiş, tarihe “Ekmek Ayaklanmaları” adıyla geçen eylemler sonrası Kral Hüseyin, siyasi parti ve parlamentonun işlevini artırıcı bazı tavizler vermişti.