SDG’den Afrin, Cerablus ve Azez Hazırlığı

Ana omurgasını YPG/YPJ’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) TSK-ÖSO işgali altındaki  Afrin, Cerablus ve Azez’e operasyon hazırlığında olduğu belirtiliyor. Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Erdoğan Altan’ın haberine göre, halen Deyr -ez Zor’da IŞİD’e yönelik olarak sürdürdüğü operasyonda sona gelen SDG’nin bir yetkilisi, bu  operasyonun bitmesinin ardından SDG güçlerinin, Suriye’nin kuzeyinde, Kobané’nin batısında Şehba olarak adlandırılan Cerablus, Azez bölgesi ve Afrin’i kapsayacak şekilde geniş bir operasyona hazırlandığını belirtti. SDG yetkilisi söz konusu operasyon için, uluslararası güçler ve bölgesel aktörler ile uzun süredir görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi.

SDG’nin olası operasyonunun hedefindeki bölgelerden Cerablus ve Azez Ağustos 2016’daki Fırat Kalkanı, Afrin ise geçtiğimiz 20 Ocak-18 Mart tarihleri arasındaki Zeytin Dalı adı verilen saldırılarla işgal edilmişti. Bu bölgelerden özellikle Afrin’den son günlerde gelen  gasp, talan, kaçırma, işkence, tecavüz haberlerinin de Batılı devletlerce mercek altına alındığı biliniyor.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde ABD  ile TC arasında oluşan Menbiç ile ilgili mutabakat sonrası Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın  “Kuzey Suriye güçleri ve Kürtler ile görüşmeye hazırım” açıklaması ve Şam ile görüşmelerin başlaması, “bölgesel aktörlerden” birinin Suriye olması ihtimalini kuvvetlendiriyor. Diğer yandan TSK’nin olası Kandil işgaline karşı çıktığı medyaya yansıyan İran’ın da bu denklemde yer alma olasılığı, söz konusu operasyona dair ortaya atılan senaryolar arasında.