Dünya 24 Haziran Seçimlerini Nasıl Gördü?

 

Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Erdoğan, Meclis çoğunluğunda ise milliyetçi-muhafazakar AKP-MHP  ağırlıklı Cumhur İttifakı’nın kazandığı 24 Haziran Seçimleri’ne dünyadan farklı tepkiler geldi. Almanya’da seçim sonuçlarına yönelik Yeşiller Partisi ve Sol Parti’den eleştiriler geldi.  Almanya’daki Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen, Dağdelen, seçimler için “ne özgür ne de adil” dedi. “Seçim gününden önce yapılan manipülasyon ile Erdoğan, otoriter bir başkanlık sistemi hedefine ulaştı” diyen Dağdelen, “Erdoğan’ın Türkiye’yi yeni bir gerginliğe itmesinden korkuluyor” ifadelerini kullandı. Yeşiller Partisi eski Eş Genel Başkanı Cem Özdemir, Almanya’da Erdoğan’ın seçim başarısını kutlayan AKP yanlısı Türkiyelileri eleştirdi ve %10 barajını aşan HDP’yi kutladı. Özdemir’in  “Eğer bu seçim mücadelesi biraz olsun adil bir biçimde geçmiş olsaydı Erdoğan iktidarı bırakmak zorunda kalırdı. CHP ve HDP, seçim kampanyasının ötesinde rejime rahatsızlık vermeyi sürdürmeli” ifadeleri dikkat çekti.

Alman haber ajansı DPA’ya açıklama yapan ırkçı-popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Meclis Grup Başkanı Alice Weidel da yaptığı açıklamada “Parlamentarizm, demokrasi tehlike altında” dedi. Weidel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllar önce bir söyleşide sarf ettiği “Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz” sözünü hatırlatarak bu sözün şimdi gerçekleştiğini belirtti. Weidel, Erdoğan’ın bölgedeki Yeni Osmanlıcı nüfuzunun daha da artacağını söyledi. Weidel ayrıca, “Türkiye içi çatışmaların Almanya sokaklarına daha da fazla taşınacağını” belirterek, tüm bu durumun da “Erdoğan’ı iktidar sarhoşluğunda sürekli destekleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in utanç verici bir marifeti” olduğunu vurguladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri seçim sonuçlarıyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yorum yaptı. Piri paylaşımlarında şunları yazdı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olağanüstü Hal, medyanın yanlı yayıncılık yaptığı ve eşit olmayan koşullarda cumhurbaşkanlığı erken seçimlerini kazanmayı başardı. Son derece demokratik olmayan cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçirilmesinde son engel de kalkmış oldu. Bu, Avrupa Birliği üyelik müzakereleriyle kesinlikle uyumlu olmayan bir sistem.”

Piri, HDP’nin barajı aşarak meclise girmesini de “kayda değer bir başarı” olarak niteledi. Türkiye Raportörü, Twitter paylaşımında “Cumhurbaşkanı adayı ve 10 milletvekili cezaevinde olan, dört bin üyesi tutsak, yüz civarında belediye başkanı görevden alınmış olan HDP’nin, güneydoğuda seçim sandıklarının yer değiştirmiş olmasına karşın yüzde 10’luk seçim barajını aşmayı başarması kayda değer bir başarı” ifadesini kullandı.

Erdoğan ve AKP’nin seçim galibiyetine olumlu tepkiler de vardı. Erdoğan’ı ilk kutlayan liderler arasında ise Macaristan’ın anti-göçmen politikalarıyla tanınan muhafazakar lideri Victor Orban yer aldı. Orban’ın yanı sıra Azerbaycan’ın koltuğu babasından devralan Devlet Başkanı  İlham Aliyev, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bekir İzetbegoviç, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sudan’da yaşanan çatışmalarda savaş suçu işlemesi nedeniyle uluslararası mahkemeler tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan , Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir de Erdoğan’ı kutlayanlar arasındaydı.

Ayrıca Hamas örgütü lideri İsmail Haniyye de Erdoğan’ı kutlarken, bir süre önce işgal edilen Afrin’de de cihatçı çeteler sokaklarda Erdoğan ve AKP  lehine silahlı gösteriler düzenledi.