Lübnan’da Göçmen Ev İşçileri Modern Kölelik Sistemini Protesto Etti

Lübnan’da göçmen ev işçileri, bir çeşit kölelik sistemi olan kafala (kefillik) sistemine karşı eylem gerçekleştirdi. Dün gerçekleştirilen eylemde patronlarla kişisel bağımlılık  ilişkisini getiren çalışma koşulları protesto edildi.

Eylemciler “kafala sistemine” son verilerek işçilere işlerinden ayrılabilme hakkının tanınmasını ve yeni bir iş buluncaya kadar ülkede kalmalarına izin verecek yeni bir uygulamanın başlatılması gerektiğini söylediler.

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün gibi ülkelerde de uygulanan kafala sistemine göre, her yabancı çalışanın bir patron ya da şirkete bağlı olması gerekiyor. Bir çeşit vize uygulaması olan kafala sisteminde göçmen işçiler, çalışabilmek için bu ülkenin vatandaşı olan bir kefil bulması gerekiyor. Kefil konumundaki kişi, işçinin hangi koşullarda ve ne zaman ülkeden ayrılacağını belirlediği gibi pasaportuna da el koyuyor. Bunun bir sonucu olarak patronlar örneğin, göçmen işçilerin ikamet vizesini iptal edebiliyorlar. Bu da genellikle sınır dışı edilemeden önce hapse atılmaları anlamına geliyor.