Güney Kore’de Yargı Hükümetten Vicdani Ret Hakkı Düzenlemesi İstedi

Vicdani Ret Derneği’nin internet sitesinde yapılan ahbere göre Anayasa Mahkemesi, Güney Kore’nin Zorunlu Askerliğe Alternatifler Sunmasına Hükmetti

Güney Kore Anayasa Mahkemesi Perşembe günü, hükumetin vicdani retçiler için sivil hizmet seçenekleri sunmasına karar verdi ve her sene vicdani veya dini sebeplerle askere gitmeyen yüzlerce genç erkeği tutuklanmaktan kurtarmış oldu.

Anayasa Mahkemesi bir dönüm noktası niteliğindeki bu kararda; alternatif hizmet seçenekleri sunmadığı için Askerlik Hizmet Yasası Makale 5’in anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Hükumete ve parlamentoya yasayı revize etmeleri için gelecek senenin sonuna kadar süre tanındı.

Güney Kore, bugüne kadar diğer bütün devletlere göre — neredeyse tamamı Yehova Şahidi olmak üzere — daha fazla vicdani retçiyi yargılamıştır ve şu anda da başka bir ulusal hizmet seçeneği sunmadan vicdani redde bir suç muamelesi yapan az sayıdaki ülkeden birisidir. Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Kore Savaşı’nın ateşkes sağlanarak sona erdiği 1953 yılından bu yana 19,300 Güney Koreli vicdani retçi hapse girmiştir.

Anayasa Mahkemesi 3 oya karşı 6 oyla alınan kararda: “Devlet bu problemin çözümünü daha fazla erteleyemez.” dedi ve Makale 5’in vicdani retçileri vicdan özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada; alternatif hizmet seçenekleri yaratılarak, verilen kararın en kısa zamanda uygulamaya geçirileceğini belirtti. Önerilen olası alternatif hizmet seçenekleri arasında; evsiz sığınaklarında, hapishanelerde ve hastanelerde çalışma veya polislik ve itfaiyecilik yer alıyor.