Uzay Mühendisi Zachary Howard Sinestezi Maskesi Geliştirdi

Bir uzay ve havacılık mühendisi olan Zachary Howard kendi imkanlarıyla, renklerin kokusunun alınabilmesini sağlayan “Sinestezi Maskesi” geliştirdi.

Amatör mucit Zachary Howard, bir duyu tetiklendiğinde otomatik olarak başka bir duyunun da tetiklendiği ve nadir rastlanan sinestezi deneyimini yaşayabilmek için bir maske geliştirdi.

Elinde bulunan sensör, dokunduğu nesnelerin kırmızı-yeşil-mavi renk oranlarını algılayıp ilgili renklerde bulunan kokuları oranlarına göre salıyor. Howard; kırmızı için greyfurt, yeşil için çay ve mavi için lavanta kokusu kullanmış.

Yaptığı maskeyi başkalarının da yapabilmesini isteyen mucit, bunun için internet sitesinde bir kılavuz da yayınlamış. Deneyimlerin kişilere özel olduğunu vurgulayan Howard, haznelere başka kokuların da koyulabileceğini söylüyor.

Sinestezisi olanlar için, renklerin belli tatları ya da kokuları olabilir. Ya da bir sayı aynı zamanda turuncu renge sahip olabilir. Bir kişide sinestezi olduğunun anlaşılması için tetiklenen bir duyunun (koku-tat-duyma-dokunma-görme) ardından o duyu dışında başka bir duyunun da tetiklenmesi gerekmektedir. Howard’ın yaptığı maskede bu, renk-koku Sinestezisine örnektir.