Hıncal Uluç’un Yazısı “Göbeklitepe Kimin?” Tartışması Başlattı

Tarihi 12 bin yıla dayanan Göbeklitepe, gazeteci Hıncal Uluç’un bugün köşesinde kaleme aldığı yazı ile “Göbeklitepe kimin” tartışmalarının odağı oldu. Uluç, yazısında, Göbeklitepe’yi ortaya çıkaran ve yıllar boyu kazılarını sürdüren ekipten hiç söz etmeyip, Doğuş Holding sponsorluğuyla Göbeklitepe’yi turizme açan Ece Vahapoğlu’nu öven ve “Göbeklitepe Exe Vahapoğlu’dur” başlıklı bir değerlendirmede bulundu.

Yazısında kazı çalışmalarını yapan Klaus Schmidt ve beraberindeki Alman ekibin, Göbeklitepe’yi gizlemeye çalıştığını iddia ederek “Göbeklitepe’yi dünyaya duyuran” kişi olarak Ece Vahapoğlu’ndan övgüyle söz etti. Uluç ayrıca, Vahapoğlu’nun ilk başvurduğu ve ekonomik destek aldığı Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk ve Turizm Bakanı Ömer Çelik olduğunu belirtti. Dünyaya duyurulmasında onların da katkıları olduğunu, ama şimdi Göbeklitepe’nin unutulduğunu belirten Uluç, yazısını, “tüm gayretleri ve o gayretlerin unutulması karşısındaki sessiz ve asil duruşu için” Ece Vahapoğlu’na teşekkür ederek bitirdi.

Arkeolog Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt ise Uluç’un yazısına tepki gösterdi ve Uluç’un düşüncelerini densizlik olarak niteledi.