Ahed Tamimi | Direnişle Süren Bir Yaşam

Ahed Tamimi, Filistin’in Cesur Kızı, dün İsrail hapishanesindeki tutsaklığının ardından serbest kaldı.

Ailesiyle beraber İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria’nın Nabi Salih kasabasında yaşayan Ahed, 6 yıl önce 12 yaşındayken, kardeşi Muhammed için bir İsrail askerine karşı gelirken çekilen videosu ile akıllara kazınmıştı ve o günden beri “Filistin’in Cesur Kızı”  olarak anılmaya başlamıştı.

Ahed’in babası Bassem Tamimi ise aynı yıl işgalcilere karşı direndiği ve “izin almadan eylem yaptığı” bahanesiyle 1 yıl İsrail hapishanelerinde tutsak olduktan sonra 2013 yılında serbest bırakılmış bir direnişçiydi.

15 Aralık 2017, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması gerektiğine dair yaptığı ve halen daha süren çatışmalarda yüzlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiği provokasyon konuşmasından bir hafta sonra gerçekleşen direniş eylemlerinde Ahed’in 14 yaşındaki kuzeni Muhammed Tamimi İsrail askerleri tarafından başından vurularak komaya girdi.

Eylemler sırasında Tamimi ailesinin direngen geleneğini bilen askerler, Ahed’in evini abluka altına almaya çalıştı. Kuzeninin vurularak komaya sokulmasıyla daha da öfkelenen Ahed, kuzeni Nour Tamimi ile beraber bahçelerine giren iki askeri bahçeden uzaklaştırdı.

Silahlı askerleri tokat ve tekmeleriyle evden kovan Tamimi’lerin evi, 19 Aralık gecesi İsrail askerleri tarafından basılarak Nour ve Ahed gözaltına alındı. Ahed’in durumunu öğrenmek için ertesi gün karakola giden anne Nariman Tamimi ise karakolda gözaltına alındı. Nour Tamimi, 5 Ocak 2018’de kefaletle serbest bırakıldı.

Defalarca uzatılan gözaltı sürelerinin ardından Ahed ve Nariman Tamimi’nin ilk duruşması 13 Şubat’ta başladı. Duruşmalar sırasında Ahed’in, kendisini sorgulayan İsraillilerin sözlü tacizine uğradığı açığa çıktı.

21 Mart günü görülen karar duruşmasında Ahed ve Nariman Tamimi’ye, işgal mahkemesi tarafından 8 aylık hapis cezası verildi. 8 aylık ceza verilmesinin bahanesi ise devlet nezdinde “kışkırtıcılık”“tehdit” ve “İsrail askerlerine taş atmak”– yani direnmek- oldu.

4 Nisan 2018, İsrail polislerinin Ahed’e kurmaya çalıştığı baskı ve sözlü tacizin görüntülerinin olduğu video açığa çıktı. Videoda polislerin Ahed’i, ailesinin diğer üyelerini de tutuklamakla tehdit ettiği açıkça görülebiliyor.

8 Aylık Tutsaklığın Ardından Ahed Serbest: “İşgal Bitene Kadar Direniş Sürecek”

8 aylık tutsaklıkları dün sonlanan Ahed ve Nariman Tamimi, Nabi Salih kasabasına nakledilerek serbest bırakıldılar. Gazetecilere açıklama yapan Ahed, tutsaklığın moralini bozmadığını ve mücadelesinin işgal kalkana kadar süreceğini belirtti. Geride daha pek çok tutsağın olduğunu söyleyen Tamimi, onlar da özgürleşene kadar mutluluğunun yarım kalacağını açıkladı.

Nariman Tamimi ise açıklamasında, aileler olarak Filistinli çocuklarının mücadelesine destek olmaları gerektiğini, çünkü sokakta direndikleri kadar evde oturduklarında da İsrail tarafından katledilme riskiyle karşılaştıklarını söyledi.

Ahed’in Resmini Duvara Çizen Sanatçılara Gözaltı

Ahed’in serbest kalmasından bir gün önce, Batı Şeria ile Kudüs arasına yapılmış olan Ayrım Duvarı’nın Filistin’de bulunan tarafına Ahed’in grafitisi yapıldı. Grafiti eylemini yapan iki İtalyan sanatçı, İsrail askerleri tarafından gözaltına alındı.

“Vandalizm” yaptıkları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan sanatçılar vizeleri iptal edilerek sınırdışı edildiler. İsrail, sanatçılara aynı zamanda 10 yıl ülkeye giriş yasağı da getirdi.