Kaliforniya Alevler İçinde- Patika Ekoloji Kolektifi

Son zamanlarda, kapitalizmin bir getirisi olan orman yangınlarının sebep olduğu en büyük katliamlardan birini yaşadık. Yunanistan’ın Attika bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarında 90’dan fazla kişi yaşamını yitirdi ve kilometrekarelerce orman yok oldu.

Yaşanılan iklim değişikliklerinin yarattığı etki, Akdeniz ikliminin- “normal” şartlarda- gayet doğal olan kuru karakteriyle birleştiğinde, bu iklim kuşağında bulunan Kaliforniya’yı patlamaya hazır bir bomba haline getiriyor.

Kaliforniya’da sadece bu sene 30’dan fazla yangın çıktı. Bunlardan belki de en ölümcülleri hala gerçekleşmekte

Ferguson ve Carr: Şimdiye Kadarki En Ölümcül Yangınlar

13 Temmuz’da Yosemite Ulusal Parkı’nda başlayan Ferguson, 200 bin kilometrekare alanı,yayılarak talan etti. Yangına müdahale eden itfaiyeci Brian Hughes ve bir kişi yaşamını yitirdi, en az 7 kişi yaralandı ve binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ferguson’dan 10 gün sonra, 23 Temmuz günü Kuzey’de bulunan Shasta Kontluğu’nda başlayan Carr, arkasında 400 bin kilometrekarelik bir yıkım bıraktı ve bırakmaya devam ediyor.Yaşattığı büyük tahribat ile Kaliforniya’da gerçekleşen en ölümcül 7’nci yangın olma ünvanını daha şimdiden kazandı.

Etkisini hala devam ettiren yangında şimdiye kadar bir itfaiye görevlisi ve 5 kişi yaşamını yitirdi. Binden fazla ev tahribata uğradı ya da tamamen kullanılamaz hale geldi. 5 binden fazla ev yangın tehlikesi altında. 40 bin’den fazla insan bulunduğu yerlerden tahliye edildi

Kaliforniya’da İklim Değişti

Yangının yarattığı etki o kadar büyük ki, yangın kendi hava olaylarını oluşturmaya başladı. Bölgede yer yer alev hortumlarının da gözlendiği söyleniyor.

Yangın bölgesinde içleri küllerle kaplı çok sayıda Kümülüs bulutu da oluşum gösteriyor

Normal şartlarda güneşin yeryüzünü ısıtmasıyla oluşması beklenen Kümülüs bulutları, yangın ya da volkanik patlamalar sonucu oluşabiliyor. Tıpkı güneşin yarattığı etkide olduğu gibi ısınan hava yükselerek Pirokümülüs (Yangın bulutu) oluşturuyor. Bu bulutlar zamanla yağmura da dönüşerek yangının sönmesi noktasında katkı sağlayabiliyor.